Ve státě Iowa se chystá největší česká investice

Charles City– Česko po sobě hodlá ve Spojených státech zanechat viditelnou stopu. Ve státě Iowa se totiž chystá největší česká investice. Česká gumárenská společnost tam za miliardu korun vybuduje linku na výrobu pneumatik pro zemědělské stroje. Půjde o první českou továrnu v Severní Americe I když je Iowa Česku velmi vzdálená, dříve v ní žila velká česká komunita. Ve městečku Cedar Rapids se dá najít několik obchodů, které nesou česká jména. Jejich majitelé se k českým kořenům hrdě hlásí, i když už ve státech žijí několik generací.

Česká firma dá práci 160 Američanům

Česká továrna vznikne z haly, ze které původně vyjížděly obytné přívěsy. Za rok a půl tu Češi vyrobí první pneumatiky pro zemědělské stroje. Nový provoz bude stát v Charles City. Město má slavnou zemědělskou minulost. Tamní muzeum dokonce připomíná, že právě tady  se zrodilo slovo traktor.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Slavné značky už z města odešly. Charles City se proto vyklidňuje a nezaměstnanost stoupá. Iowa proto láká investory pobídkami, zabrala na ně i mamutí Česká gumárenská společnost. Sto šedesát míst v novém českém závodě proto Iowané vítají.

Guvernér státu Iowa Chet Culver

„Tahle investice je obrovsky důležitá. Dokazuje, že umíme nalákat investory z celého světa. A pomůže místním.“

Společnost dodává pneumatiky do celé Evropy

Firma se sedmdesátiletou historií už teď dodává pneumatiky čtvrtině traktorů a kombajnů v Evropě. Úspěšný příběh má teď mít pokračování v Americe a investice za jednu miliardu korun má do pěti let zvednout zdejší prodej z devíti na 50 milionů dolarů. „Věříme, že máme dostatečné zkušenosti z Evropy, které použijeme i tady,“ uvedl generální ředitel společnosti ČGS Jaroslav Čechura.

Traktor
Zdroj: ČT24