Spojením EPH a Pražské teplárenské se začal zabývat ÚOHS

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se začal zabývat vstupem Energetického průmyslového holdingu (EPH) do Pražské teplárenské. Ve správním řízení šetří změny majetkových podílů ve firmě Pražská teplárenská Holding, která vlastní téměř polovinu akcií Pražské teplárenské. Akcie v Pražské teplárenské Holding prodává německý koncern EnBW, jemuž za to EPH prodá svých 41,1 procenta akcií v Pražské energetice. Návrh na povolení fúze podaly koncem srpna do Brna Energetický a průmyslový holding (EPH) a druhý klíčový akcionář, Hlavní město Praha, který ovládá 51 procent PTH.

Antimonopolní úřad začal transakci posuzovat 25. srpna. Ve většině případů rozhoduje v průběhu jednoho měsíce. U těch složitějších se lhůta může prodloužit až na pět měsíců. Samostatnou výrobní činnost Pražská teplárenská Holding nevyvíjí. K fúzi má dojít především v oblasti držení a správy majetkových podílů. 

EPH celou transakci nechtěl dnes komentovat. „Považovali bychom za nestandardní jakkoliv komentovat takováto řízení ÚOHS,“ řekl mluvčí EPH Martin Maňák. Podle něj je správní řízení zcela standardní záležitostí, přirozeně navazující na vývoj zmiňovaných transakcí.

Rozhovor s Michalem Petrem (zdroj: ČT24)

Podle posledních dostupných informací Pražská teplárenská Holding vlastní 47,33 procenta akcií Pražské teplárenské. Mluvčí Pražské teplárenské Martin Pavelka aktuální řízení ÚOHS nechtěl komentovat s odkazem, že jde o záležitost jednotlivých akcionářů. Pražská teplárenská, a.s. je z hlediska počtu provozovaných zařízení jednou z největších teplárenských společností v Česku.

Pražskou energetiku má ovládnout německá EnBW

Pražská teplárenská v současné době pokrývá přibližně třetinu současného trhu s teplem v Praze. Zákazníky firmy jsou průmyslové podniky, administrativní budovy i bytoví odběratelé. Transakce souvisí s přesuny majetku mezi největšími energetickými hráči. Pražskou energetiku má ovládnout německá EnBW, která v ní dosud kontrolovala 28,5 procenta akcií. Po koupi akcí od EPH bude ovládat 69,9 procenta. V Pražské teplárenské se téměř čtvrtinovým akcionářem stane EPH, jenž patří skupinám J&T, PPF a Danielu Křetínskému.

Vydáno pod