Ferrari v plamenech: Výrobce svolal k opravě přes tisíc vozů Italia kvůli vznícení

Milán - Italský výrobce luxusních sportovních automobilů Ferrari svolává k opravě téměř 1250 vozů 458 Italia poté, co se objevily zprávy o jejich vznícení. Oznámila to dnes firma, jež je součástí italské automobilové skupiny Fiat. Dodala, že majitelé vozů, které oheň poškodil, dostanou nový automobil. V Česku se Italia v provedení pro silniční provoz začala oficiálně prodávat na začátku letošního května.

Začátkem května Ferrari zahájilo prodej nového modelu Italia, do Prahy ho přijel odhalit i pilot formule 1 Felipe Massa. Brzy poté ale začaly ze světa přicházet obrázky hořících Italií, Ferrari proto rozjelo vyšetřování a našlo pravděpodobného viníka – lepidlo, které drží tepelný štít. Ten chrání zbytek auta od žáru výfuků. V krajním případě se uvolní a auto vzplane. Všechny prodané Italie tak dostanou novou ochranu. „Těch vozů, které jsme prodali my, to znamená tou oficiální cestou, je méně než deset,“ prohlásil Jiří Rozkošný, marketingový ředitel Scuderia Praha.

V Česku žádné Ferrari neshořelo – zahraničním majitelům, kteří měli smůlu, dá Ferrari nový vůz. „Je jasné, že takové situace žádnému výrobci k lepší image nepřispějí, ale v případě Ferrari bych se ničeho neobával, protože na Ferrari se stojí fronty a nadále se stát budou,“ řekl šéfredaktor časopisu Auto7 Jan Blažek. „Každý rok se nám zvyšují prodeje zhruba o 15 procent, ta poptávka, kdy čekací doba je až 3 roky, nám zajišťuje odbyt,“ podotkl Robert Pergl, generální ředitel Scuderia Praha.

Ferrari v plamenech (zdroj: ČT24)

Na českém trhu se automobily značky Ferrari oficiálně prodávají od roku 1997 a v současnosti jich na českých silnicích jezdí téměř 400. Ferrari chce letos v Česku prodat přes 40 vozů, loni to bylo 46 aut včetně závodních speciálů. Zprávy o svolávání automobilů k opravám se dostaly do centra pozornosti poté, co byla největší světová automobilka Toyota Motor nucena svolat po celém světě k opravě přes osm milionů automobilů kvůli problémům s nechtěným zrychlováním. Japonská Toyota byla přitom dosud pověstná kvalitou svých vozů.