Nový trik na pumpách: Míchání Naturalu s daňově zvýhodněnou směsí

Praha - Na hraně zákona se pohybují někteří řidiči a pumpaři, kteří našli nový způsob, jak ušetřit za benzin: míchají obvyklý Natural s daňově zvýhodněnou směsí E85, která ale může poškodit motor. Pokud na takový případ celní správa přijde, hrozí postih nejen benzinové pumpě, ale přímo i přistiženému řidiči. Minimálně musejí uniklou spotřební daň doplatit. Výrobci pohonných hmot i jejich distributoři se chtějí co nejdříve obrátit na vládu, aby rozhodla, jak podobnému míchání paliv zamezit.

Speciální směs E85 je benzinem s vyšším obsahem lihu, který je daňově zvýhodněný. K tomu nyní nabádají desítky čerpací stanice své zákazníky a radí jim, jak to udělat, aby si nepoškodili motor. „Pokud to namíchají jedna ku jedné není problém,“ řekl Libor Krawczuk pracující na obsluze pumpy.

Václav Loula, expert na paliva:

„Líh může způsobit určité poruchy z pohledu startovatelnosti, ale i z pohledu, že napadne určité plastové části a může dojít až k požáru. Navíc pokud obsluha doporučí použití této směsi, může zákazníkovi kromě technických problémů způsobit i určitý správní delikt.“

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)


Podle obsluhy čerpacích stanic je ale zájem o tento nový druh směsi velký. Není divu, cenová výhoda je obrovská. Řidiči, kteří namíchají benzin Natural se směsí E85, ušetří zhruba 4 koruny na litru. Při padesátilitrové nádrži je to úspora 200 korun.V nádrži namíchaná směs ale není podle zákona o komunikacích povolená na českých silnicích. Stát navíc přichází o peníze, které by při natankování samotného Naturalu vybral na daních.

To se nelíbí celní správě. Přiznává sice, že spíše než nádrže automobilů dnes kontroluje přímo cisterny čerpacích stanic, ale to se může změnit. „Celní správa při kontrole samozřejmě může zkontrolovat i nádrž ve vozidle. Pokud celní správa zjistí porušení zákona, vždy tomu, kdo se porušení dopustil, doměří spotřební daň,“ konstatoval mluvčí Jiří Barták.

Vydáno pod