České likéry dobývají Asii

Praha - Tradiční české lihoviny dobývají Čínu - výrobci Becherovky nebo jindřichohradeckého Absinthu vyvážejí své produkty do Asie nejvíce v historii. V tuzemsku už je podle likérek trh s alkoholem nasycený - růst tu mohou jedině na úkor konkurence.

Objednat si Becherovku v české hospodě není nic neobvyklého. Stejný likér si už ale může kdokoliv dát třeba v baru v Hongkongu. Tuzemským výrobcům alkoholu už je Česko malé, a proto se firmy rozhodly vtrhnout na zahraniční trhy. Export lihovin se za poslední rok zvedl o deset procent. „Z těch exotických zemí jsou největší odběratelé v Číně a na Tchajwanu. Tyto země berou především náš nejvíce vyvážený výrobek, a to je Absinth,“ říká ředitel společnosti Fruko-Schulz Josef Nejedlý.

Než Číňané přišli na chuť tradičnímu českému bylinnému likéru, chvíli to trvalo. Cestu si ale nakonec našli, i když velmi netradiční. „Všechny prémiové spirity jsou v zásadě kombinovatelné s jistým druhem čaje. A specifikum Becherovky v tomto je, že Číňané si vybrali pro její pití takzvaný červený ledový čaj. Tato kombinace je pro Číňany velmi oblíbená,“ popisuje exportní ředitel Becherovky Jiří Vladík.

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)

Zatímco Becherovka se zaměřuje na Čínu, plzeňský Stock cílí především na země bývalé Jugoslávie a na Polsko. Značka tu má totiž velkou tradici. „Asie je pro nás taktickým trhem, ozývají se nám distributoři, kteří by naše výrobky chtěli distribuovat. Ale zatím jsme se plně nerozhodli, že chceme vstoupit do Číny. V průběhu roku 2009 jsme nově otevřeli pobočku ve Slovinsku, Chorvatsku a Bosně a Hercegovině,“ říká generální ředitel společnosti Stock Petr Pavlík.

V Asii mají české likéry pověst „lepšího pití ze západu“. Proto jsou zákazníci ochotni za takový alkohol dobře zaplatit, což je pro české výrobce lákavé. „V Číně je skupina lidí, která vyžaduje naprostou dokonalost a kvalitu. Za jakoukoli cenu. A to je ta cesta, kterou jdeme,“ vysvětluje Vladík.

Příští rok se podle čínského horoskopu ponese ve znamení králíka. Pokud si na něj Číňané připijí Becherovkou nebo Absinthem, bude to dobrý rok i pro české výrobce lihovin.

  • Likérka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1918/191711.jpg
  • Likérka Jan Becher autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1756/175518.jpg
Vydáno pod