České banky si užívají ekonomického oživení

Praha – Tuzemským bankám a spořitelnám se v první půlce roku dařilo. Jejich souhrnný čistý zisk meziročně vzrostl o 18 procent na 31,4 miliardy korun i přes zhoršování kvality úvěrového portfolia. Kvůli tomu byly banky nuceny vytvořit rezervy a započítávat odpisy k nespláceným úvěrům. V loňském roce vykázal český bankovní sektor nárůst zisku o téměř třetinu na 60,2 miliardy korun. Vyplývá to z údajů České národní banky (ČNB).

Nejlépe je na tom ČSOB

Nejvýraznější zisky letos z velkých bank vykázala ČSOB. Ta v pololetí meziročně zvýšila zisk po zdanění o 21 procent na 7,14 miliardy korun. Nejvyšší meziroční nárůst zisku o 23 procent měla UniCredit Bank. České spořitelně jako jediné ze čtveřice největších bank letos čistý zisk klesl.

Česká národní banka

„Zdrojem růstu čistého zisku byl zejména nárůst zisku z finanční činnosti.“

Letos si banky zatím polepšily i ve výběrech na poplatcích. „Vyšší provozní výnosy jsou dílem určitého oživení aktivity v obchodu, odrážejícího se ve vyšších výnosech z poplatků a také ve vyšších výnosech z dividend,“ tvrdí analytik firmy Cyrrus Marek Hatlapatka. Pokles úrokových příjmů podle něj není překvapující vzhledem ke stagnujícímu úvěrovému trhu a relativně stabilním úrokovým maržím.

Banky stále trápí nedochvilní dlužníci

Analytik firmy Cyrrus Marek Hatlapatka

„Nesplácené úvěry sice i nadále rostou, ale nižším tempem, než se původně jevilo.“

Ani v letošním roce se bankám nevyhnuly problémy s nesplácenými úvěry. Objem úvěrů 90 a více dní po splatnosti se podle ČNB za první pololetí zvýšil o více než 16 procent a dosáhl 134,7 miliardy korun. To znamená 5,2 procenta z celkového objemu úvěrů.

Podle Hatlapatky se bankám bude dařit i ve zbytku roku, pokud ovšem ekonomický vývoj nepostihne zásadní obrat. „Klíčovým faktorem bude i nadále vývoj nákladů rizika, kde nyní vidíme známky stabilizace až zlepšení, nicméně rizika stále existují,“ uzavřel Hatlapatka.

Bankovní sektor zaměstnává téměř 40 tisíc lidí

Počet zaměstnanců v bankovním sektoru v pololetí oproti konci roku 2009 stagnoval na 37 800. Na konci června působilo na tuzemském trhu celkem 40 bank a poboček zahraničních bank, z toho bylo celkem 17 bank, pět stavebních spořitelen a 18 poboček zahraničních bank.