Stát nevýhodným nákupem softwaru přijde až o 20 miliard ročně

Praha – Stát by měl šetřit, místo toho utrácí. Státní zemědělský intervenční fond například během sedmi let zaplatil soukromé firmě přes čtyři miliardy korun. Peníze šly na pronájem počítačového programu, který hlídá dotace z Bruselu. Za takové peníze by přitom mohl stát koupit tři špičkové české softwarové společnosti. Podle advokáta Bohumíra Štědroně totiž jedna přijde na půl miliardy. „Odhaduji, že ta reálná cena (softwaru) by mohla být, řekněme, poloviční,“ dodal. Nové vedení fondu se teď nevýhodnou spolupráci snaží ukončit.

Ročně si stát „koupí“ jednu softwarovou firmu

Firma, která státu program pronajímá, si ročně přijde na 600 milionů korun. Dalších 75 milionů dá stát za licenci, a to dokonce i přesto, že se sami zaměstnanci na vývoji softwaru podíleli. Odborníci na autorské právo odhadují, že stát právě kvůli podobným nevýhodným smlouvám při nákupu počítačových programů ročně přijde o 10 až 20 miliard korun.

V soukromém sektoru je však běžné, že pokud si zadavatel objedná software, tak k němu získá i licenci. „Je to stejné, jako kdybyste postavila dům a té firmě garantovala smluvně, že pouze ona ho může uklízet, že pouze ona ho může rekonstruovat, že pouze ona ho může rozšiřovat. Je to úplně absurdní závislost na té dodavatelské firmě a samozřejmě soukromník do ničeho takového není ochoten vstoupit,“ komentuje vztah softwarové firmy a fondu Štědroň.

Mluvčí fondu Marek Ženkl

„Ano, my jsme na tomto dodavateli skutečně plně závislí a víceméně nemáme ani možnost stanovovat si svoje vlastní podmínky.“

Na špatně uzavřené smlouvy na dodávky počítačových programů už si počíhal i antimonopolní úřad. Například státní podnik Lesy České republiky dostal za nákup výpočetní techniky za 35 milionů korun milionovou pokutu. Neuchovaly totiž žádnou dokumentaci. Ministerstvo zemědělství zase za špatně vypsanou zakázku na propojení webových portálů muselo zaplatit téměř dva miliony.

Podobnými problémy však trpí i obce. Jde například o pražskou Opencard. „Myslím si, že je to úplně stejné. Já ten projekt do detailů neznám, vím z médií, že to byla miliarda, myslím si, že pokud by ta cena byla tak dvoutřetinová, tak by ta kvalita služeb rozhodně neutrpěla,“ komentuje Opencard Štědroň.

Dobře vypsaná výběrová řízení by státu ušetřila miliardy

„My to považujeme za pochybení, protože zadavatel si nesmí sám způsobit takovou situaci, aby mohl dát zakázku pouze jednomu, už předem určenému zájemci, který tam již dříve dodával systémy,“ uvedl předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj.

Řádné výběrové řízení by přitom mohlo státním úřadům ušetřit ne miliony, ale miliardy korun. Možnost značných úspor v této oblasti vidí i ministerstvo financí. Podle odborníků na autorské právo by nejvíc pomohlo, kdyby stát jasně stanovil, že jeho úřady nebudou počítačové programy pronajímat, ale rovnou si koupí i licenci.