Šéf Ryanairu má nový nápad, jak ušetřit – létat lze jen s jedním pilotem

Dublin - Dopravní letadlo pilotované už jen jedním pilotem. To je další kontroverzní nápad šéfa nízkonákladové letecké společnosti Ryanair - Michaela O'Learyho. Podle něj je řízení dnešních letadel složité asi tak jako počítačová hra. Piloti ale jeho nápad odmítají - bezpečnost letu by podle nich byla vážně ohrožena. Let s jedním pilotem ale není prvním kontroverzním nápadem vedení této irské letecké společnosti. Před časem přišla s myšlenkou, že by cestující na krátkých tratích cestovali vestoje. Rozruch vyvolalo také opatření, které zpoplatnilo použití toalet během letu.

Moderní dopravní letadla jsou podle šéfa Ryanairu na takové technické úrovni, že běžný let zvládne jediný pilot. Zbytek obstará technika. Podle odborníků je ale pro bezpečnost nutné, aby posádka byla zálohována, proto lítají dva piloti. 

Rázný argument má O'Leary i pro situaci, kdy by pilot nebyl schopen - třeba ze zdravotních důvodů - letadlo řídit. Nahradil by ho jiný člen posádky - takový, který nemá pilotáž přímo v popisu práce. „S letadlem by v takové případě přistála jedna z letušek, která by prošla patřičným výcvikem. Pilot by prostě zazvonil na nouzový zvonek, tím by letušku přivolal, a ona by pak řízení letadla převzala.“ 

Reportáž Pavla Štrunce (zdroj: ČT24)
Michael O´Leary, šéf Ryanairu
Zdroj: ČT24