Vyšší daně pro bohaté podle Johna budou, Kalousek o tom nic neví

Praha - V souvislosti s důchodovou reformou vzroste v příštím roce zdanění lidí s nadstandardními příjmy nad 141 000 korun měsíčně. V dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to bez dalších podrobností řekl ministr vnitra a předseda Věcí veřejných Radek John. Podle něho se na tom již dohodly strany vládní koalice. „Jsme s koaličními partnery dohodnuti, že v souvislosti s důchodovou reformou bude progresivní zdanění těch nejbohatších, čili nastane to příští rok,“ řekl John s tím, že jeho strana měla ve volebním programu zavedení daňové progrese pro občany s měsíčním příjmem nad 141 000 korun.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) však serveru iDNES.cz řekl, že jde o mylnou informaci. „Nic takového potvrdit nemohu. Na jaře 2011 budu předkládat nový zákon o dani z příjmu a koaliční dohoda je, že v rámci tohoto zákona bude odstraněna degrese, která je v tuto chvíli nad stropy zdravotního a sociálního pojištění. Je samozřejmě tolik variant, jak se s touto degresí vypořádat, a nemůžu potvrdit, že stoupne míra zdanění tak, jak říká předseda John,“ sdělil Kalousek.

John dnes zároveň zopakoval, že nechá prověřit údajně nevýhodné smlouvy České pošty s obchodními partnery, mezi nimi i ČSOB. Cílem je zvýšit ziskovost státního podniku. Pošta má usilovat o změnu smlouvy, na základě které na jejích pobočkách nabízí své služby Poštovní spořitelna. „Všichni víme, že by pošta mohla dostat mnohem víc, než dostává,“ řekl. 

Podle bývalého ministra vnitra Martina Peciny (ČSSD) je pro Českou poštu velmi nevýhodný také kontrakt o provozování datových schránek. Pošta podle této smlouvy platí za odeslání každé zprávy 18 korun. „Částka je naprosto neuvěřitelná,“ řekl Pecina. „Všechny nevýhodné věci z minulosti se budeme snažit přejednat,“ řekl k tomu dnes John, připustil však, že smlouvy jsou sepsány tak, aby je bylo obtížné vypovědět.