Ochromí Česko v září stávka veřejného sektoru? Rozhodne dnešní večer

Praha - Zástupci odborů budou dnes jednat s premiérem Petrem Nečasem a ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem o navržené změně platových tarifů zaměstnanců ve veřejné sféře. Podle ministerské předlohy by existovala jediná tabulka, zrušil by se růst základní mzdy podle odpracované praxe. Navíc zdravotnické odbory dnes na schůzi s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem nevyjednaly ústupky ve změnách tarifů, které podle nich budou znamenat drastické snížení platů pro nejzkušenější lékaře a také pro nejstarší zaměstnance ostatních zdravotnických profesí. Odbory napříč veřejnou sférou proto stále uvažují o účasti ve stávce plánované na 21. září.

Odboráři trvají na zachování současného systému. Pokud by nová tabulka platila, hrozily by podle předsedkyně odborů státní správy Aleny Vondrové masivní odchody pracovníků. Týká se to i lékařů, kterých by se snížení platů dotklo údajně nejvíce. Odbory sice nesouhlasí ani s deklarovaným snížením objemu peněz na mzdy o deset procent, věc je ale možné podle nich řešit i v současném systému.

Alena Vondrová, předsedkyně odborů státní správy

„Pro nás je naprosto nejpřijatelné, aby došlo ke změně systému odměňování, tj. aby se změnil zákoník práce. Jsme přesvědčeni o tom, že stávající problémy lze řešit v rámci dnes existujícího systému odměňování.“

Ministerstvo argumentuje tím, že návrh vychází právě z programu vlády snížit objem peněz na mzdy státních zaměstnanců o desetinu. Rozšířila by se navíc hranice pro osobní ohodnocení. Průměrný pokles platových tarifů by činil podle důvodové zprávy zhruba 6150 korun. Nečasovi se prý návrh ministerstva příliš nezamlouvá. „Budeme o dané záležitosti jednat na vládě s koaličními partnery. A také se sociálními partnery,“ řekl Hospodářským novinám. Nová tabulka by se netýkala zaměstnanců ve školství a úředníků krajů, měst a obcí. Do budoucna by měli mít vlastní tarify.

„V tuto chvíli žádné ústupky nejsou, protože žádný definitivní návrh, který by zcela jistě určoval, jak to bude, není ještě připraven,“ uvedl ministr zdravotnictví Heger. Připomněl, že tabulkový návrh, který ruší zvýhodnění zaměstnanců za počet odpracovaných let, vyžaduje změny v zákoníku práce a o nich se jedná.

„Rozcházíme se z naší strany dnes neuspokojeni. Nechceme změny v zákoníku práce, které by rušily tarify,“ prohlásila místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ivana Břeňková. Podle Hegera platy ani po zrušení věkových stupňů výrazněji neklesnou, už dnes tvoří třeba u lékařů tarif jen 40 procent platu. Zároveň však chápe, že odboráři cítí plánované škrty jako urážlivé pro zaměstnance. Sám by si uměl představit, že by určité odstupňování zůstalo.

Ministerstvo vnitra má v příštím roce ušetřit přes 8 miliard

Víc než půlku z osmimiliardové částky chce Johnův resort získat omezením v provozu a investicích. Zbytek pak doplní seškrtáním platů. V praxi to bude znamenat, že hasiči nebo policisté přijdou o 10 procent mzdy, nebude na nové služebny ani techniku. Podle předsedy policejních odborářů Milana Štěpánka nemá ministerstvo jasnou koncepci úspor ani představu o tom, jaké budou mít na policii dopad. A varuje, že škrty by mohly ohrozit bezpečnost lidí.

Radek John, ministr vnitra:

„Nemáme na luxus, nemáme na nadstandard. Poprvé od roku 1999, a je třeba to vědět, bude mít policie na provoz a investice méně než 5 miliard korun.“

K protestu, který svolali hasiči a policisté, se ale připojí další státní zaměstnanci. Nesouhlasí se změnou platových tabulek v zákoníku práce. Stát chce snížením základních mezd ušetřit až 21 miliard. Změny by se mohly dotknout až 400 tisíc státních zaměstnanců. Naposledy protestovali policisté, hasiči a další státní zaměstnanci proti nižším platům loni v prosinci, kdy se jich sešly zhruba dva tisíce.

  • Alena Vondrová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1924/192307.jpg
  • Zdravotnictví autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1813/181285.jpg