Řecko plní, co slíbilo EU za půjčku

Atény - Řecko zatím plní podmínky rozpočtových úspor a strukturálních reforem, na nichž se dohodlo s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem výměnou za finanční pomoc a záchranu před státním bankrotem. Výrazně klesá rozpočtový deficit a Atény už se vrátily na trh krátkodobých úvěrů. Pozitivní zprávy přinesly statistiky srpnové inspekce. Už zmíněné organizace spolu s Evropskou centrální bankou tak Řecku povolili čerpání další části záchranného úvěru.

Počátkem května musely Atény slíbit, že začnou s reformami veřejných financí a sníží schodek rozpočtu z loňských 13,6 procenta na 8,1. Podmínky nepopulárních rozpočtových úspor a strukturálních reforem byly jedinou cestou k úvěru ve výši 110 miliard eur. Podle předpovědí inspekce Řecko zřejmě splní letošní cíl snížení schodku. O uvolnění devíti miliard eur by zítra měli rozhodnout ministři financí zemí eurozóny.

Řecko už schválilo reformu důchodového systému, čeká ho ale ještě reforma bankovního sektoru, trhu energií a reforma veřejné správy. Dokončení těchto reforem je nezbytnou podmínkou k tomu, aby si Řecko mohlo do roku 2012 opět půjčovat peníze na finančních trzích. V červenci se mu sice snadno podařilo prodat krátkodobé cenné papíry, dlouhodobé dluhopisy ale podle podmínek záchranného úvěru emitovat ještě nemůže.

Řecko plní svoje sliby (zdroj: ČT24)

Reformy vyvolávají neklid a protesty

Razantní úspory však podkopávají ekonomiku a spolu s nepopulárními reformami vyvolávají nespokojenost obyvatelstva a časté stávky, které bývají doprovázeny i násilím. Od února se již v zemi na protest proti úsporám a reformám uskutečnilo šest generálních stávek a řada dalších protestních akcí, které většinou ochromují veřejné služby a především dopravu. To dopadá i na turistický ruch, který je hlavním ekonomickým odvětvím země. Tisíce turistů zasáhla například několikadenní stávka řidičů a čerpadlářů na konci července.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/AP Photo
Vydáno pod