Zadlužená Evropa vstupuje do krizové fáze

Brusel – Dluhová krize v Evropě vstupuje do kritické fáze, píše dnes deník Financial Times. Členské státy Evropské unie se totiž v následujících dnech chystají zahrnout finanční trh vlastními dluhopisy. Ke státům, které si chtějí půjčit nejvíce, patří například Španělsko. Analytici ale varují, že některým zemím se nemusí podařit vybrat žádanou částku, a mohou se tak ocitnout ve velkých problémech.

Členové eurozóny chtějí v září získat 80 miliard eur

Země platící eurem chtějí v září na trzích nabídnout dluhopisy za celkem 80 miliard eur (zhruba dva biliony korun), zatímco v srpnu to byla jen polovina. Rizika však podle Padhraica Garveyho z finanční skupiny ING panují především v případě Španělska, Portugalska a Irska.

Jednu z nejvyšších částek si od investorů hodlají půjčit právě Španělé, o nichž se několikrát hovořilo jako o dalších možných kandidátech na kolaps veřejných financí, který postihl Řecko. Madrid chce na trhu vybrat celkem sedm miliard eur (zhruba 175 miliard korun), v srpnu to bylo 3,5 miliardy eur (zhruba 87,5 miliardy korun).

Padhraic Garvey z finanční skupiny ING pro Financial Times

„Směřujeme ke kritické fázi a šance, že některá z vlád selže při získávání peněz na trhu, roste.“

„Stále nevidím ochotu investorů nakupovat dluhopisy na periferii.“

Vydáno pod