Akciové trhy čeká transakce století

Brasília - V září čeká akciové trhy transakce století. Brazilská ropná společnost Petrobras nabídla k prodeji své cenné papíry v celkové hodnotě přes 64 miliard dolarů. Půjde tak o největší prodej akcií v historii. Firma svoje úmysly odhalila v pátek. Prodej akcií jí pomůže začít rozvíjet těžbu v rozsáhlé oblasti na dně mořské pánve u brazilských břehů. Právě tam totiž leží jedny z největších nalezišť ropy a zemního plynu na planetě.

Hotovost by společnosti posloužila jako základ pro ambiciózní plán. V příštích pěti letech chce Petrobras posílit výdaje až na 224 miliard dolarů. Za plánovanými investicemi stojí snaha zužitkovat obrovské zásoby ropy u pobřeží Rio de Janera.

„Plánovaný prodej akcií společnosti Petrobras se zdá v současnosti těžko uvěřitelný vzhledem k plánovanému rozsahu. Společnost totiž hodlá vydat 1,59 miliardy precedenčních akcií a 2,17 miliardy kmenových akcií,“ tvrdí analytik Capital Partners Jiří Zendulka.

Petrobras nabídne akcie za 64 miliard dolarů (zdroj: ČT24)

analytik Capital Partners Jiří Zendulka

„Můžeme tedy na trhu očekávat poměrně zajímavou situaci v září, kdy by společnost měla uskutečnit tuto transakci. Určitě to bude největší prodej akcií nejen letos.“

Petrobras je největší ropnou společností v latinské Americe. Denně vyprodukuje na 2,5 milionu barelů ropy. „Transakce by se mohla rozšířit dokonce ještě o dalších deset miliard dolarů, tedy na 74 miliard, pokud bude poptávka,“ myslí si společnost.