Evropská ani americká ekonomika rychle jen tak neporostou

Paříž – I když Evropa, a především Německo, hlásí příznivé výsledky, hospodářský růst v Evropě a Spojených státech pravděpodobně zůstane slabý. Zpomalení americké ekonomiky pak bude mít v krátkém období vliv i na hospodářský růst v Asii. To uvedl hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu (MMF) Olivier Blanchard v rozhovoru pro francouzský list Le Figaro.

Rozvíjející se země potáhne rostoucí domácí poptávka

Dlouhodobě však vyspělé ekonomiky rozvíjející se země neovlivní. Rostoucí domácí poptávka v Asii a Latinské Americe jejich ekonomiky vytáhne z nejhoršího. „Pokud americká ekonomika zpomalí, bude to mít automaticky vliv na Asii. Nebude sice obrovský, nicméně bude významný,“ řekl Blanchard. Upozornil rovněž, že by vlády členských zemí eurozóny měly připravit důvěryhodné plány ke snížení rozpočtových deficitů, aby uklidnily finanční trhy.

Minulý týden Evropský statistický úřad zvýšil odhad meziročního růstu ekonomiky Evropské unie i eurozóny ve druhém čtvrtletí. Ekonomiky rostly v obou případech o 1,9 procenta, původní odhad byl 1,7 procenta. Americké ministerstvo obchodu koncem minulého měsíce opravilo tempo růstu ekonomiky USA opačným směrem. Ve druhém čtvrtletí HDP rostlo tempem 1,6 procenta na místo původně ohlášených 2,4 procenta.