ČEZ zastavil práce na výstavbě větrného parku v Rumunsku

Bukurešť/Praha - Elektrárenský gigant ČEZ zastavil práce na výstavbě větrného parku v Rumunsku. Důvodem je spor ohledně stavebních povolení s tamními úřady. Větrný park má tvořit 240 turbín a s celkovou kapacitou 600 megawattů má být největší v Evropě. ČEZ by měl za výstavbu parku zaplatit celkem 1,1 miliardy eur (27 miliard korun).

„Práce na části Cogealac jsme dočasně pozastavili. Jde o pokračování lokálních sporů, které řešíme. Považujeme to za vstřícný krok, nechceme eskalovat spory,“ vysvětlila mluvčí ČEZ Eva Nováková. Firma má podle ní připraveny právní kroky, které zajistí pokračování výstavby: „Z hlediska uvedení druhé fáze větrného parku do provozu by neměla nastat žádná prodleva.“

Místem parku mají být vesnice Fântânele a Cogealac. Firma již instalovala 115 turbín ve vesnici Fântânele. V sousední vesnici Cogealac však výstavbu brzdí snaha tamních úřadů napadat povolení firmy ČEZ. „Věříme, že se situace vyřeší,“ prohlásila mluvčí ČEZ v Rumunsku Julia Borsanová. „Víme, že všechny naše dokumenty jsou v pořádku,“ dodala a zároveň upozornila, že zatím není jasné, kdy bude možné výstavbu ve vesnici Cogealac obnovit.