Obama chce ekonomiku podpořit obnovou infrastruktury

Milwaukee (Wisconsin) - Americký prezident Barack Obama chce Spojeným státům naordinovat šestiletku. Za 50 miliard dolarů (cca 960 miliard korun) chce podpořit americkou ekonomiku obnovou železnic, silnic a letištních ranvejí. Jde o první z několika kroků na podporu ekonomiky, jež chce Obama tento týden oznámit. Vládnoucí demokraty před listopadovými volbami do Kongresu stále více znepokojuje slabý růst ekonomiky a vysoká nezaměstnanost, kterou by měl nový plán pomoci snížit.

Plán Baracka Obamy počítá s obnovou skoro 250 tisíc kilometrů silnic, stavbou a rekonstrukcí 6 500 kilometrů železnic a rekonstrukcí asi 250 kilometrů ranvejí. Investice by také měly směřovat do řídicích systémů pro leteckou dopravu, což by například mělo omezit zpožďování letů.

Republikáni tvrdí, že plán nebude mít efekt

Americký prezident Barack Obama

„Oznamuji nový dlouhodobý plán na přestavbu a modernizaci amerických silnic, železnic a ranvejí. Chci, aby Amerika měla tu nejlepší infrastrukturu na světě. Mívali jsme nejlepší infrastrukturu na světě a zase ji můžeme mít. Zařídíme to.“

Obama se snaží přesvědčit americké voliče, že jeho recepty na podporu ekonomiky jsou lepší než kroky navrhované opozičními republikány, kteří by Kongres mohli ovládnout. Republikáni a někteří ekonomové se však na plán dívají skepticky. Investice jsou podle nich vzhledem k celkovému objemu americké ekonomiky zanedbatelné. Republikáni navíc záměr označili za narychlo spíchnutý plán, který si nezíská důvěru amerických voličů a navíc zvýší státní deficit.

Republikáni navíc tvrdí, že Obamova injekce do hospodářství ve výši 787 miliard dolarů, obsažená v zákonu na obnovu ekonomiky, nepřinesla slibovaná pracovní místa. Zároveň požadují, aby prezident nezvyšoval daně a navrhl rozpočtové úspory. Bílý dům jejich kritiku odmítá s tím, že balíček zabránil ještě větším problémům ekonomiky a že právě republikánské postupy jsou tím, co hospodářství do potíží dostalo.

Americký prezident Barack Obama

„Tenhle plán nijak dlouhodobě nezvětší rozpočtový schodek, na to s Kongresem dohlédneme. Vytvoříme zvláštní banku pro infrastrukturu, která bude spravovat peníze a vybírat ty nejvhodnější investice. Vybudujeme celostátní síť vysokorychlostních vlaků, které zmenší dopravní zácpy, zkrátí dobu jízdy a zmenší škodlivé emise.“

Obama chystá i daňovou úlevu 200 miliard dolarů

Ve středu Obama navrhne další opatření, tentokrát na podporu zaměstnanosti. Půjde o novou daňovou úlevu pro podniky. Firmy by si tak během dvou let mohly odepsat sto procent nových kapitálových investic. Podle odhadů by tím ušetřily 200 miliard dolarů.

Podle komentátorů jsou ale vyhlídky jeho současných plánů na podporu nezaměstnanosti v Kongresu nejisté. Americké voliče již nyní podle průzkumů znepokojuje vysoký rozpočtový deficit, a zákonodárci z obou stran tak před volbami nebudou ochotní podpořit cokoliv, co jen zavání dalším utrácením. Obama nicméně tvrdí, že jeho iniciativy rozpočet dále nezatíží.

Plánem Baracka Obamy se tak naplno rozjela předvolební kampaň. Ze špatného stavu ekonomiky a vysoké nezaměstnanosti obvinil republikány. Vyzval voliče, aby se nevraceli do minulosti a naopak se s ním dívali kupředu.

Vydáno pod