České zaměstnance čeká na konci roku propouštění

Praha – Ve čtvrtém čtvrtletí čeká zaměstnance spíše propouštění než nové pracovní příležitosti. Snižování zaměstnaneckých stavů očekávají tuzemské firmy ve čtyřech z deseti sledovaných odvětví. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků studie Manpower Index trhu práce uskutečněné mezi 753 českými firmami. Ještě před čtvrt rokem hýřili zaměstnavatelé optimismem, očekávali ekonomický růst a oživení na trhu. Teď přišlápli brzdu a spíš vyčkávají, jaký vývoj další měsíce přinesou. Přílišný optimismus utlumily především předpovědi, které tvrdí, že to tak hladce nepůjde.

Nové pracovní nabídky lze čekat ve financích a pojišťovnictví

Nové pracovníky bude podle průzkumu v poslední části roku přijímat pouhých šest procent podniků. Osm procent naopak počítá se snížením počtu zaměstnanců. Mezi obory, kde se očekává propouštění nebo nábor, však existují velké výkyvy. Celkem 84 procent společností potom v průzkumu uvedlo, že počet pracujících ponechá beze změny.

Reportáž Daniely Písařovicové (zdroj: ČT24)

Generální ředitelka Manpower Česká republika Jaroslava Rezlerová

„Manpower Index trhu práce je sice mírně negativní, ale je to dáno především značně negativním odhadem v sektoru ubytování a stravování a dále v zemědělství, stavebnictví a segmentu maloobchodu a velkoobchodu.“

„Ta jejich negativní očekávání se projevují už asi rok a půl a i v době nejvyšší sezony tam měli negativní čísla, takže se dá říct, že v ubytování a stravování se krize projevila úplně nejvíce,“ tvrdí marketingový ředitel Manpower ČR a SR Jiří Halbrštát.

Nabírat nové zaměstnance hodlá pět odvětví. Výrazný nárůst pracovníků plánují odvětví financí, pojištění, nemovitostí a dalších služeb podnikům. Z regionálního pohledu očekávají podniky nárůst nových pracovních sil v Praze. Naopak podniky v Čechách mimo Prahu i na Moravě jsou pesimistické.

Index pro konec roku: minus dvě procenta

Pro čtvrté čtvrtletí index trhu práce společnosti Manpower vychází na minus dvě procenta, zatímco pro třetí čtvrtletí byl plus jedno procento. Index se vypočítává tak, že se od procenta zaměstnavatelů, kteří předpokládají nárůst pracovních sil, odečte procento zaměstnavatelů, kteří předpokládají pokles počtu pracovních sil. Průzkum společnosti je považován za hlavní indikátor trendů na trhu práce.

Česká republika svými vyhlídkami nevybočuje ani v rámci Evropy. Podobně pesimisticky vyznívají i prognózy ze Španělska, Irska, Itálie nebo Řecka. Jako z jiného světa působí naopak čísla z Číny, Tchajwanu nebo třeba Indie. Tamní zaměstnavatelé plánují velké náborové akce.

Výplata
Zdroj: ČT24