Francie stávkovala proti důchodové reformě

Paříž - Lidé po celé Francii stávkují proti reformě penzijního systému. Do ulic vyšel zhruba milion zaměstnanců, které podporuje 75 procent obyvatel.  Prezident Nicolas Sarkozy dnes dal na srozuměnou, že v otázce zvýšení důchodového věku neustoupí. Demonstrace ochromily dopravu, na železnici a letištích trvají už od včerejšího večera. Vláda dnes předložila návrh reformy v parlamentu. Počítá v něm se zvýšením věku pro odchod do důchodu ze současných 65 na 67 let.

Jednodenní stávky v železniční a letecké dopravě začaly již v pondělí večer. Podle agentur jezdilo jen 20 procent vysokorychlostních vlaků TGV a komplikace nastaly v pařížském metru a na hlavních francouzských letištích. Stávkovalo dnes také asi 30 procent učitelů základních škol. Na mnoha z nich byla výuka omezena nebo zcela zrušena. Kvůli situaci ve Francii České aerolinie nemohly vypravit jednu z dnešních linek do Paříže. Cestující byli překnihováni na následující spoje.

Drtivá většina linek ale operuje zcela bez problémů, ujistila mluvčí ČSA Hana Hejsková. Společnost jinak zaznamenala dílčí zpoždění některých letů do Španělska, které využívají francouzský vzdušný prostor. Stávkové hnutí bylo poměrně silné ve státním sektoru, který je tradiční baštou francouzských odborů, ale částečně zasáhnout mělo i soukromý sektor, včetně automobilového a energetického průmyslu a také bankovního sektoru.

Na hlavní demonstraci v Paříži se podle odborů sešlo kolem 270 000 osob, podle policie asi 80 000. Předchozí demonstrace v Paříži proti důchodové reformě z 24. června se podle policie zúčastnilo 47 000 lidí, podle odborů 130 000. Podle úřadů protestovalo dnes v ulicích odhadem nejméně 530 000 lidí. Odbory, které doufaly v účast dvou milionů osob, hovoří o 2,5 milionu. Pravda bývá podle místních pozorovatelů zpravidla někde uprostřed, tedy zhruba na 1,5 milionu.

Odborům vadí hlavně návrh, aby se věková hranice k získání plného důchodu zvýšila ze současných 65 na 67 let a hranice pro nárok na předčasný důchod z 60 na 62 let.

Komentář jednoho ze stávkujících zaměstnanců:

„Rozhodnout o něčem takovém, aniž by se prezident zeptal na názor lidí, to není demokracie. My ji ale ctíme, a proto jdeme do ulic. Náš hlas musí být slyšet.“


Podle Sarkozyho je reforma nezbytná

Levice považuje důchodový věk 62 let za nespravedlivý pro ty zaměstnance, kteří začali pracovat pozdě a vykonávali fyzicky náročné povolání. „60 let je otázka spravedlnosti,“ prohlásila šéfka socialistů Martine Aubryová. Podle průzkumů většina Francouzů podporuje protestní hnutí, ale reformu považuje za nevyhnutelnou.

Nicolas Sarkozy je v dvojím ohni. Do prezidentských voleb zbývají dva roky a on ztrácí popularitu. Lidem přitom slíbil ekonomické reformy a snížení veřejného dluhu o 100 miliard eur. Reforma důchodů je rozhodující a vláda je neústupná. „Pokud celý penzijní systém nezměníme, nebudou v něm za chvíli peníze na vyplácení důchodů,“ řekl Eric Woerth, francouzský ministr práce.

Bude to souboj na ostří nože. Tři čtvrtiny Francouzů jsou v průzkumech proti reformám. Víc než polovina z nich ale opatrně připouští, že vláda nemá jinou možnost než šetřit. Kde to bude, na tom se musí prezident s odbory ještě dohodnout.