Kia svolává 100 tisíc vozů Soul a Sorento kvůli osvětlení

Praha - Jihokorejská automobilka Kia Motors vyzve tento měsíc některé majitele modelů Soul a Sorento k případné opravě kabinového osvětlení. V České republice se servisní akce týká 325 vozů vybavených takzvaným náladovým osvětlením interiéru, které může přestat svítit. Firma to dnes uvedla ve sdělení pro tisk. V pátek kvůli tomu rezignoval šéf Kia Motors Čong Song-un.

Svolávací akce se týká vozů vyrobených od loňského září do konce letošního června. U některých automobilů vyrobených v tomto období může nastat situace, kdy osvětlení interiéru vozu přestane svítit. Všechny ostatní systémy vozu jsou ovšem nadále plně funkční a vůz lze bezpečně řídit, uvedla firma.

S problémy se zatím setkalo jen několik majitelů vozů v Koreji. „V Evropě provedou dealerství Kia preventivní prohlídku v zájmu zajištění maximální spokojenosti zákazníků,“ uvedla mluvčí dovozce Kateřina Vokounová. V České republice budou prodejci svolávat sedm vozů Soul a 318 vozů Sorento.

Kvůli možnému výskytu závady na elektroinstalaci automobilka po celém světě svolává ke kontrole přes 100 000 vozů. Kia je dceřinou společností největší jihokorejské automobilky Hyundai, společně tvoří pátého největšího výrobce aut na světě. Hyundai auta vyrábí i v České republice, Kia Motors auta kompletuje také na Slovensku.