České dluhopisy v eurech ohodnotila agentura Fitch stupněm A+

Londýn - Agentura Fitch Ratings dnes ohodnotila české státní dluhopisy v objemu dvou miliard eur stupněm A+. Toto hodnocení odpovídá celkovému ratingu České republiky, který je také A+ s pozitivním výhledem, uvedla agentura. Fitch předpovídá, že česká ekonomika letos poroste o 1,6 procenta HDP po loňském propadu o 4,1 procenta. Letošní růst potáhne silnější zahraniční poptávka po českém exportu na hlavních trzích v EU, především v Německu.

„Důvěryhodnost českých státních dluhopisů podporuje makroekonomická odolnost a politická flexibilita, které se opírají o věrohodnou měnovou politiku, robustní bankovní systém a o mírnou úroveň zadlužení státu,“ uvedl analytik agentury David Heslam. Na začátku globální krize měla ČR relativně nízké zadlužení - v roce 2007 byl dluh 29 procent HDP, a tak mohla vláda nechat plně působit takzvané automatické stabilizátory - tedy daně a sociální dávky a uplatnit v roce 2009 stimulační opatření v hodnotě dvou procent hrubého domácího produktu, připomněla agentura. To vedlo k růstu rozpočtového deficitu na 5,9 procenta HDP v loňském roce.

Fitch se domnívá, že letos se schodek sníží na 5,5 procenta HDP a do roku 2012 se sníží na 4,1 procenta. Podle takového scénáře se státní dluh v roce 2012 stabilizuje na 44 procentech HDP, což je málo ve srovnání se zadlužením řady evropských zemí, uvádí v prohlášení Fitch. Květnové volby označuje za předěl české moderní historie, protože přinesly politicky nejsoudržnější vládu za více než deset let. Pokud bude vláda úspěšná při snižování deficitu a reformách zdravotnictví a důchodového systému, mohlo by to vést v příštích 18 až 24 měsících k tlaku na zvýšení ratingu ČR, tvrdí agentura.

Dluhopis
Zdroj: ČT24/www.dluhopis.cz