Vojenská junta v Barmě skupuje narychlo před volbami státní majetek

Rangún - Barmská vojenská junta skupuje státní majetek a vybrané společnosti. Vládnoucí generálové urychlili privatizaci strategických objektů ještě před listopadovými volbami. Šéf junty dokonce dorazil do Číny, aby se svým hlavním spojencem projednal budoucí situaci. Čína je pro vojenský režim Barmy hlavním spojencem a také největším obchodním partnerem. Peking naopak získává od padesátimilionového poloostrovního státu suroviny a možnost investovat. Podle některých analytiků si chce armáda tímto krokem udržet moc.

Nemovitosti, hlavní silnice, letecké a lodní společnosti nebo čerpací stanice. Seznam majetku na prodej obsahuje na 300 položek. Vše bylo prodáno za velice neprůhledných podmínek. Většinou holdingovým společnostem, které ovládá junta, popřípadě jejich spojencům. „Armáda vytváří hospodářské příležitosti pro své členy. Nejenže se tím snaží rozšířit základnu svých příznivců, ale také umístit vysoce postavené osoby do podnikatelské sféry,“ řekl Jacob Ramsay, analytik pro jihovýchodní Asii.

Začátkem listopadu proběhnou první barmské volby po dvaceti letech. Země by se tak měla přiblížit demokracii. Generálové ale narychlo posilují kontrolu nad státním majetkem, ale také hledají podporu v Číně. Nejvyšší představitel barmské junty Than Šwei se sešel s tamním prezidentem. „Barmské volby jsou jejich vlastní interní záležitostí. Čína vždycky respektovala a respektuje principy nevměšování se do vnitřních věcí suverénních států. Doufáme jen, že se nadcházející volby vyhnou negativním politickým vlivům a zajistí stabilitu v zemi,“ prohlásil Jiang YU, mluvčí čínského ministerstva zahraničních věcí.

Spekulace barmské junty (zdroj: ČT24)