ČEZ obviňuje solární elektrárny z vyšších cen elektřiny, ty to popírají

Praha – Energetická hádka o to, kdo může za růst cen elektřiny v příštím roce, má pokračování. Vedení ČEZU totiž trvá na tom, že na vině jsou vysoké částky, které musí za dodávky proudu do sítě platit ze zákona majitelům solárních elektráren. Ti ovšem nyní odvrací kritiku a tvrdí, že zvýhodněné výkupy můžou ceny vyhnat nahoru maximálně o 5 procent a ne až o dvacet, o kterých se mluví. V příštím roce by přitom elektřina mohla zdražit až o 15 procent pro domácnosti a až o pětinu pro podniky. Zástupci solárního byznysu odmítají, že se jedná o daň za solární boom posledních let.

Česká fotovoltaická průmyslová asociace počítá s tím, že celkový výkon solárních elektráren, jejichž elektřinu musí stát dotovat, bude maximálně 1000 megawatt. Odhady firmy ČEZu, který přitom sám staví několik obřích slunečních elektráren, jsou ale téměř dvakrát vyšší. „Vycházíme z reálného vývoje trhu nikoli z hypotetických černých scénářů. Za všechny obnovitelné zdroje by to mělo být sedm až osm procent,“ uvedl mluvčí asociace Jan Hlaváč. Oponuje mu mluvčí ČEZu Ladislav Kříž: „Na konci roku předpokládáme připojený výkon elektráren někde na úrovni 1500 až 1800 megawatt.“

V tuto chvíli však ani Energetický regulační úřad (ERÚ) neví, jaký bude skutečný výkon solárních elektráren a o kolik kvůli nim skutečně stoupne cena elektřiny. „V průběhu měsíce září budeme konkrétně zjišťovat i rozpracovanost jednotlivých staveb, abychom mohli přijmout s určitou přesností odhad toho, kolik výkonu bude uvedeno do provozu,“ vysvětlil Blahoslav Němeček, místopředseda ERÚ.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Bez ohledu na konečnou výši zdražení ale vláda podniká kroky proti solárním elektrárnám, jak dokládají slova mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu: „Pro příští rok se počítá s výrazným snížením výkupních cen. V tuto chvíli se připravuje nový zákon o podpoře energie z obnovitelných zdrojů.“ A zpřísnit podmínky pro majitele solárních elektráren chce i ministr financí Kalousek. Například tím, že by jim zrušil 5leté daňové prázdniny.

Vydáno pod