Ceny ropy po výbuchu na mexické rafinerii smazaly ztráty

New York - Světové ceny ropy jsou opět v normálu. Po tříprocentní ztrátě, kterou ropě uštědřil silný kurz dolaru, pokles akcií a obavy o zdraví evropských bank, se cena ropy vrátila na 74 dolarů za barel. K oživení na trhu pomohla hlavně zpráva o výbuchu v mexické rafinerii.

V úterý cena americké lehké ropy (WTI) uzavřela na newyorské burze NYMEX proti pátečnímu závěru o půl dolaru níže na 74,09 dolaru, což ale bylo zhruba kolem pondělní úrovně; v pondělí však WTI na NYMEX kvůli svátku v USA neměla oficiální závěr. Americká ropa v úterý sestoupila až na 72,63 dolaru za barel. Severomořská ropa Brent naopak posílila o více než půl dolaru na 77,45 dolaru za barel a kvůli vysokým zásobám v USA si nadále udržuje vůči WTI neobvykle vysokou cenovou přirážku.

Příčina oživení trhu - výbuch v mexické rafinerii

Oživení na ropném trhu (zdroj: ČT24)

Rafinerií na severu Mexika otřásl v úterý mohutný výbuch. Nejméně sedm lidí zemřelo a další jsou zranění. Světem ale obletěla zpráva až kvůli jinému měřítku - ropě.

Ropu předtím srážel dolů hlavně silný kurz dolaru, který se vyšplhal k euru o víc než jedno procento. Na ceně se podepsal i pokles akcií v Evropě a Spojených státech.

Teď se čeká, že Mexiko bude muset kvůli explozi na své nejmodernější a zároveň třetí největší rafinerii zvýšit dovoz ropných produktů z USA a dalších partnerských zemí. Z toho můžou mít Spojené státy radost - v pondělí tu totiž skončila letní motoristická sezona, tedy období, kdy jsou poptávky po benzinu a naftě nejvyšší. S vysokou nezaměstnaností to vyvolává o to silnější obavy, že poptávka po ropě bude v Americe slabá a zásoby vysoké.

Vydáno pod