Portugalsko a Irsko opět táhnou eurozónu ke dnu

Brusel - Eurozóna zase proniká do problémů, kam ji v nedávné době zatáhla krize v předluženém Řecku. Podle deníku Financial Times se nedůvěra investorů tentokrát odrazila i na finančních trzích při prodeji dluhopisů nejohroženějších států. Na nová maxima vystoupaly výnosy irských a portugalských dluhopisů a dochází k propadu kurzu jednotné evropské měny.

Spouštěčem pro probuzení ze spánku byla úterní zpráva deníku Wall Street Journal, která informovala o tom, že nedávné zátěžové testy evropských bank byly v podstatě podvodem. Finanční ústavy záměrně neuvedly celý objem dluhopisů rizikových zemí, které drží. V případě francouzských bank to například u španělských dluhopisů bylo 6,6 miliardy eur (zhruba 165 miliard korun) proti skutečným 34,7 miliardy eur (867,5 miliardy korun).

Špatnou náladu přinesla na trhy i informace, že portugalské banky nejsou schopny na trhu získat dostatečný kapitál a od Evropské centrální banky si půjčily rekordní částku. Výnosy desetiletých dluhopisů Portugalska, o němž se již před několika měsíci hovořilo jako o možném nástupci Řecka, vzrostly na nový rekord a rozdíl ve srovnání s německými dluhopisy činí 355 bazických bodů. To výrazně prodražuje financování nemalého státního dluhu.

Do problémů se boří také Irsko, které nadále bojuje s krizí ve finančním sektoru. Znárodněná banka Anglo Irish Bank oznámila, že bude potřebovat finanční injekci ve výši 25 miliard eur (zhruba 625 miliard korun), což odpovídá zhruba 19 procentům irského HDP. Ovšem celková částka může dosáhnout až 35 miliard eur (875 miliard korun), uvádí ratingová agentura Standard & Poor's.

Irská vláda však už ví, co s Anglo Irish Bank bude. Problém vyřeší jejím rozdělením na dvě části. „Dobrá“ banka převezme vklady a nebude moci poskytovat úvěry, zatímco do druhé, „špatné“ části se převedou a postupně se budou řešit zbylé špatné úvěry. Náklady tohoto řešení vláda nesdělila, známy mají být až v říjnu.

Rekordu se dočkal i výnos irských desetiletých dluhopisů, jehož rozdíl se ve srovnání s německými dluhopisy dostal až na 372 bazických bodů. Rostou ovšem i výnosy řeckých a španělských dluhopisů. Podobná situace je nepříjemná především svým načasováním. Právě tento měsíc se totiž některé evropské země chystají na trh pustit rekordní počet dluhopisů, aby své dluhy vůbec zvládly financovat.

Finanční trhy hovoří také o špatné kondici jednotné evropské měny. Euro se dostalo až na devítileté minimum k japonskému jenu. Švýcarský frank dokonce prolomil historické maximum k euru. K dolaru se euro propadlo za poslední týden z úrovní kolem 1,2900 USD/EUR až pod 1,2700 USD/EUR, kde se evropská jednotná měna nacházela na začátku dnešního obchodování.