Plzeň jako Evropské město kultury získá 1,5 milionu eur

Plzeň – Ostrava a Plzeň spolu při souboji o Evropské město kultury pro rok 2015 nesoutěžily pouze o prestiž. Významným důvodem, proč se města do projektu zapojila, byla i finanční injekce, kterou vítěz může očekávat z evropských fondů. Nakonec odborná porota vybrala západočeskou Plzeň, jež na kandidaturu věnovala 14 milionů korun a další investice ještě chystá. Podle EU se ale utracené peníze městu vrátí. Z každého investovaného eura jich prý do města přiteče osm až deset.

Město Plzeň v rámci soutěže připravilo desetiletý plán rozvoje kultury. Dále hodlá přestavět areál bývalého pivovaru Světovar v takzvanou kulturní fabriku, kde by měla vzniknout nová obytná čtvrť s desítkami bytů, městským archivem, muzeem designu a životního prostředí, to vše doplněné multikulturním centrem. Vedle toho chce postavit novou budovu galerie a divadla.

Vítězstvím v soutěži se ale Plzni otevírají dveře k dalším penězům. Podle Petry Smolíkové z Ministerstva kultury se na financování kulturních projektů bude z jedné třetiny podílet stát, z jedné třetiny město Plzeň a kraj a zbytek bude pocházet z ostatních zdrojů. O tom, kolik by vítěznému městu mohl přispět stát, rozhodne na podzim vláda. Obě města očekávala, že by mohlo jít o stovky milionů korun jako tomu bylo na Slovensku, kde evropské kulturní město Košice získalo 1,5 miliardy korun.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Nový titul se musí řádně propagovat

Významnou částí však přispěje Evropská unie, vítěznému městu přispěje 1,5 milionu eur. Samotná částka bude městu poskytnuta podle pravidel projektu krátce před začátkem akce, tedy na konci roku 2014 za předpokladu, že město dodrží závazky přijaté v době rozhodování. EU vítězným městům slibuje, že kulturní investice přitáhnou do města další finance, zejména v oblasti cestovního ruchu. Ovšem aby čerstvě získaný titul měl nějaký efekt, je třeba podle odborníků nový status řádně propagovat.

Liverpoolu se titul vyplatil

Britské město Liverpool získalo titul Evropské město kultury na rok 2008 a jenom díky tomuto programu přilákalo o 9,7 milionu návštěvníků více. Ve výsledku šlo o celou třetinu návštěvníků města v roce 2008. Tato posila z Evropy i celého světa přinesla do městské kasy 22 miliard korun. Zajímavostí je, že 97 procent z návštěvníků do města díky titulu zavítalo poprvé.

Titul také výrazně změnil ráz města. Původně bylo město velice průmyslové, v podstatě se Plzni podobalo. Liverpool byl druhým největším přístavem v Británii. Například Albertovy doky se však změnily v polyfunkční objekt, kde se dá nakupovat, nově tam jsou ale i muzea a byty. Doky také lákají filmaře. Točil se tu například Sherlock Holmes. Konec roku 2008 rozhodně nepřinesl i konec kultury ve městě. Liverpool žije a láká na kulturu dál.