Hračky stále táhnou, firma Lego zvýšila zisky

Kodaň – Trhu s tradičními hračkami se daří krizi navzdory. Neutuchající zájem pozoruje i dánský výrobce hraček Lego, kterému stoupl čistý zisk za první pololetí o téměř 64 procent na 1,12 miliardy dánských korun (asi 3,7 miliardy Kč). Firmě pomohla k růstu vysoká poptávka po jejích umělohmotných stavebnicích. Další růst čeká firma podle dnešního prohlášení i ve druhé polovině roku, na kterou připadá pro hračkářské společnosti nejoblíbenější období – Vánoce.

„Je zatím příliš brzy na zveřejnění pravděpodobného výsledku hospodaření za celý rok, ale na základě dosavadních letošních výsledků máme důvody k velmi pozitivním očekáváním,“ prohlásil dnes šéf Lega Jørgen Vig Knudstorp. K optimismu má generální ředitel důvod, za první polovinu roku totiž hračkářská společnost vydělala více než tři a půl miliardy korun, což je o 64 procent více než loni.

Tržby se za pololetí zvýšily o 34 procent na 5,88 miliardy dánských korun. Největší zájem byl o klasické řady stavebnic, jako jsou Lego City, Lego Star Wars, Lego Technic a Lego Duplo. Dvouciferný procentní růst prodeje zaznamenala firma na téměř všech trzích. Lego uvedlo, že celosvětový trh s tradičními hračkami za šest měsíců letošního roku vzrostl podle jejích odhadů o zhruba dvě procenta. Podíl firmy Lego na globálním trhu pak měl činit pět procent.

Lego hlásí nárůst zisku (zdroj: ČT24)

Společnost Lego vznikla v roce 1932 jako výrobce dřevěných hraček. Celosvětově ji však proslavily až její populární stavebnice z umělohmotných kostiček. Každoročně jich firma vyrobí kolem 19 miliard. Část příjmů ovšem tvoří také licenční poplatky z počítačových her. Hračky Lego se vyrábějí mimo jiné v Kladně. Továrnu rok a půl provozovala singapurská společnost Flextronics, v roce 2008 ji však skupina Lego převzala od Flextronicsu zpět.

Vydáno pod