Burza by se zanedlouho mohla rozrůst o lukrativní tituly - Lesy ČR či Budvar

Praha - Lesy ČR i národní podnik Budějovický Budvar, společnosti náležící státu, mají v budoucnu reálnou šanci na přeměnu v akciové společnosti a vstup na burzu. Vyjádřil se takto ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) pro Hospodářské noviny. Za akcie by pak stát mohl inkasovat nemalé částky, například u LČR by šlo až o desítky miliard korun. Stát by zároveň získal přístup k penězům na účtech těchto firem. Právníci už podle listu připravují podklady pro transformaci.

Šéf resortu zemědělství již dříve připustil, že by stát mohl na burzu umístit pět až sedm procent akcií pivovaru. Díky tomu by mohl zjistit, jakou hodnotu Budvar vlastně má. Zatím se uvádí hodnota jeho ochranné známky, o kterou se pivovar soudí s americkým gigantem Anheuser-Busch InBev, kolem jedné miliardy dolarů. Šéf podniku Jiří Boček však upozornil, že ve skutečnosti nikdo Budvar nikdy neoceňoval.

Ministr zemědělství Ivan Fuksa

„Určitě se přitom stát nechce zbavit majority v těchto firmách, ale po jejich přeměně na akciové společnosti se především u Lesů ČR dá o prodeji části akcií přes burzu uvažovat.“

Současně by bylo zajímavé i tržní ocenění Lesů ČR. Podnik má majetek ve výši zhruba 70 miliard korun. Ale hodnota porostů, které podnik spravuje na ploše jedné šestiny republiky, experti odhadují v rozmezí tři čtvrtě až jednoho bilionu. Navíc ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) přeměnu LČR na akciovou společnost podporuje, u Budvaru by podle něj byla ještě potřeba řada analýz. Prioritou jsou Lesy ČR také pro Fuksu.

Právníci již připravují podklady pro transformaci Lesů ČR i Budvaru, uvádí noviny. Dvojici by měla doplnit Česká pošta, jejíž přeměnu na akciovou společnost chystala už vláda Mirka Topolánka. „Pokud stát uvažuje, že zprivatizuje podíly v některých svých firmách přes burzu, je to výborná zpráva,“ prohlásil šéf pražské burzy Petr Koblic.