Ekonomiky zemí G7 ve druhém pololetí výrazně zpomalí

Paříž - Největší ekonomiky vyspělého světa čeká podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ve druhém pololetí výraznější zpomalení růstu, než se čekalo. V případě delšího útlumu doporučuje organizace pokračovat v uvolněné měnové politice centrálních bank a popřípadě odložit plány ozdravování veřejných financí.

OECD očekává u skupiny zemí G7 ve třetím čtvrtletí celoročně přepočtený mezičtvrtletní růst o 1,4 procenta a ve čtvrtém čtvrtletí další útlum na jedno procento z tempa 3,2 procenta v prvním a 2,5 procenta ve druhém čtvrtletí. Ve Spojených státech by růstové tempo mělo v tomto čtvrtletí dosahovat dvou procent a v závěru roku klesnout na 1,2 procenta.

OECD

„Nedávné indikátory ukazují na zpomalení tempa oživení světové ekonomiky, které je poněkud výraznější, než se dříve předpokládalo… Zatím však není jasné, zda je útlum jen dočasný, nebo zda signalizuje fundamentální slabost soukromých výdajů v době, kdy se z ekonomiky odstraňuje veřejná podpora.“

Podle OECD nyní například německou ekonomiku, která ve druhém čtvrtletí překvapila mezičtvrtletním růstem o 2,2 procenta a v celoročním přepočtu o devět procent, čeká propad tempa na pouhých 0,7 procenta. Japonsko by mělo pokračovat ve slabém růstu, a to na úrovni 0,6 až 0,7 procenta.

Ve velkých ekonomikách rozvojového světa v čele s Čínou a Indií zůstanou podle OECD růstová tempa silná, což by mělo udržet vyspělé ekonomiky nad vodou. Hrozbou pro země G7 je nyní hlavně další pokles cen domů a vysoká nezaměstnanost, což jsou faktory, které snižují spotřebu domácností.

Při pouze dočasném útlumu doporučuje hlavní ekonom OECD Pier Carlo Padoan odložit normalizaci měnové politiky o několik měsíců a pokračovat v ozdravování veřejných financí. Pokud by však byl propad růstu delší, bylo by podle něj zapotřebí přikročit ke zvýšené stimulaci měnovou politikou, a tam, kde to veřejné finance dovolí, by se měly odložit plány konsolidace rozpočtů.

Do skupiny zemí G7 patří Francie, Německo, Itálie, Japonsko, Velká Británie, Spojené státy a Kanada.