Goldman Sachs dostal pokutu od Británie kvůli vyšetřování v USA

Londýn - Americká banka Goldman Sachs dnes dostala pokutu ve výši 17,5 milionu liber (asi 523 milionů korun) od britského úřadu pro finanční služby FSA. Ten ji bance udělil za to, že jej neuvědomila o vyšetřování, které proti ní vedly úřady ve Spojených státech. Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) obvinila banku z podvodu na klientech, případ však skončil dohodou.

„Společnost nejspíš nechtěla nic skrývat. Jenže její systémy a kontroly nejsou dokonalé. Kvůli tomu došlo k problémům v komunikaci s naším Britským úřadem pro finanční služby,“ uvedla šéfka sekce pro trestnou činnost Margaret Coleová. Britský finanční regulátor navíc bance vyčítá, že ho neinformovala o vyšetřování samotného viceprezidenta Goldman Sachs Fabrice Tourreho. Ten totiž momentálně žije v Británii, a dostal se tak pod její pravomoc.

Vyšetřování Goldman Sachs zahájil britský úřad v dubnu, tedy hned poté, co banku obvinila americká SEC. V červenci přistoupila banka s americkou komisí na dohodu, v jejímž rámci dobrovolně zaplatila 550 milionů dolarů (asi 10,7 miliardy korun), největší pokutu, jakou SEC ve své historii udělila. Goldman sice připustila, že materiály pro klienty, kteří koupili produkt sestavený z hypoték, neobsahovaly některé důležité informace, jakoukoli vinu však odmítla uznat.

Sázka na vlastní pokles přišla na miliardy

Americká banka prodávala balík hypotečních dluhopisů sestavený hedgeovým fondem, který sázel na jejich pokles. Spekulace na růst ceny tohoto balíku ovšem stála po vypuknutí hypoteční krize v USA dvě evropské banky asi miliardu dolarů. Fond Paulson & Co byl v době před pádem realitní bubliny a hypotečního boomu jednou z mála firem, které se ve všeobecné euforii nad růstem cen domů odvážily vsadit na vývoj opačným směrem.

Pokuta pro Goldman Sachs je jednou z nejvyšších, jakou kdy britský úřad udělil. Rekordní pokutu dostala před třemi měsíci další americká banka JPMorgan v sumě 33,2 milionu liber za to, že nevedla klientské peníze na oddělených účtech.

Goldman Sachs
Zdroj: ČT24/Goldman Sachs