Merkelová: Zaměstnanci by měli těžit z hospodářského oživení

Berlín – Německá kancléřka Angela Merkelová si myslí, že by zaměstnanci měli těžit ze současného oživení německé ekonomiky. Ti podle ní byli v době hospodářské a finanční krize nuceni přinášet oběti, například přistoupit na zkrácenou pracovní dobu. Dodala, že zaměstnanci a zaměstnavatelé drželi při sobě, aby odolali krizi. Teď podle ní musí obě strany těžit z oživení a zabránit situaci, v níž by bylo mnoho pracovníků nespokojených.

Německá kancléřka Angela Merkelová:

„Sdílíme názor, že tu máme určité ekonomické oživení. Toto oživení je však velmi křehké a je třeba učinit vše k zabezpečení stávajících pracovních míst a vytvoření nových.“

Šéf ministrů financí eurozóny a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker vyzval již na jaře německou vládu, aby neprodleně zvýšila platy, a přestala tak využívat „sociálního dumpingu“. Minulý měsíc navíc Německo obvinil, že podporuje hospodářský růst na úkor vlastních obyvatel.

Největší ekonomice v Evropě se začíná dařit

Sousední ekonomika ve druhém čtvrtletí díky silnému vývozu stoupla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 2,2 procenta, tedy nejrychleji od znovusjednocení země. Institut pro světovou ekonomiku dnes navíc zvýšil svůj odhad růstu německého hospodářství pro celý letošní rok na 3,4 procenta z dříve předpokládaných 2,1 procenta.

Německo má největší ekonomiku v Evropě. Země se v polovině roku 2008 propadla do hospodářské recese, ve které setrvala celý další rok. K růstu se německá ekonomika vrátila až loni ve druhém čtvrtletí.

Vydáno pod