Se solárním boomem hodlá Kocourek bojovat zrušením daňových prázdnin

Praha – Daňové prázdniny pro solární elektrárny i další výrobu obnovitelných zdrojů by v budoucnu mohly být zrušeny. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek v pořadu Hyde Park ČT24 uvedl, že dosavadní výjimku, kterou povoluje Evropská unie, navrhne vládě odstranit. Fotovoltaika by tak mohla být zdaněna standardně jako všechny ostatní energetické výroby. Už z kraje týdne řekl ministr financí Miroslav Kalousek v Hospodářských novinách, že by zrušení výjimky mohlo státu přinést až stamiliony korun. Novela by mohla platit od ledna.

Konkrétní evropská směrnice hovoří o možnosti vyčlenit obnovitelné zdroje z daňové povinnosti, zároveň však kvůli závazkům plynoucím z členství v unii brání nadměrné daňové zátěži. Ministr Kocourek tak svým krokem chystá přibrzdit současný boom solárních elektráren, kterých přibývá kvůli výhodným tržním podmínkám. „V rámci vlády tuto výjimku zrušíme. Bude to zdaněno standardně jako všechny ostatní subjekty. Já takový návrh již připravuji,“ uvedl ministr.

Solární projekty se zřejmě dotknou našich peněženek

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Zatímco se politici a úředníci vehementně snaží omezit velkorysou podporu solárních elektráren, spekulanti si našli kličku, jak se k penězům přesto dostat. Deník E15 již dříve upozornil, že vydělat na výhodně nastavených podmínkách mohou nejen ti, kteří své zdroje stihnou připojit ještě letos, ale i ti, kteří se letos připojit nestihnou.

Cesta k dotovaným cenám vede přes takzvané zelené bonusy. Zatímco pro získání garantovaných cen je podmínkou připojení projektu do distribuční sítě do konce letošního roku, u zelených bonusů je třeba pouze začít s produkcí elektřiny. To by mohlo příští rok vyjít domácnosti velice draho, ceny elektřiny by se mohly zvednout o 15 procent, firmy by si potom mohly připlatit až o čtvrtinu více.

Za problémem fotovoltaiky prý závazky vůči EU

Při vstupu do Evropské unie se ČR zavázala k podílu obnovitelných zdrojů ve výši 8 procent na celkové výrobě. Parlament posléze přijal zákon o podpoře obnovitelných zdrojů, jehož součástí byl i dodatek, který umožnil z fotovoltaiky udělat výnosný obchod. Šlo o možnost snižovat ceny v návaznosti na výnosy, maximálně však o pět procent. „Nicméně v mezidobí v letech 2007–2008 pořizovací náklady na fotovoltaické elektrárny klesly o třicet, 40, 50 procent a regulační proces to nebyl schopen zajistit. Proto ten obrovský výnos,“ vysvětlil Kocourek. Možnost zareagovat na rozcházející se poměr mezi cenami a výnosy navíc podle Kocourka znemožnil pád vlády Mirka Topolánka. Nástupnický kabinet Jana Fischera prý neměl dostatečné pravomoce ke změnám.

Ministr hodlá mimo jiné také rozlišit míru podpory pro jednotlivé fotovoltaické zdroje. Hodlá tak zvýhodnit malé solární elektrárny, které jsou například na střechách budov. Hodlá také prosadit důslednější kontrolu při povolování staveb samotných panelů. O energetické politice bude dnes jednat s prezidentem Václavem Klausem v rámci pravidelných schůzek nových ministrů s hlavou státu.