Předluženou eurozónu zachraňují Norové a ECB

Brusel – Eurozóna udala svoje dluhopisy a zažehnala tak obavy, že velké objemy „půjček“ nejproblematičtějších zemí od finančního trhu by ji mohly zatáhnout zpět do krize srovnatelné s tou řeckou. Podle deníku Financial Times dluh Řecka, Portugalska a Irska skupuje především Norsko. List Irish Independent zase tvrdí, že na nákupu irských dluhopisů se podílela Evropská centrální banka (ECB).

Norsko je pro eurozónu požehnáním

Vstup Norů na trh může být pro eurozónu „požehnáním“. Norsko totiž nakupuje dluhopisy prostřednictvím vlastního státního fondu, do nějž ukládá výtěžek z prodeje ropy. Ve fondu se přitom podle odhadů nachází zhruba 450 miliard dolarů, tedy zhruba devět bilionů korun. Nákup potvrdila i norská centrální banka.

Padhraic Garvey z ING Financial Markets

„Pro eurozónu je to dobrá zpráva. Tyto suverénní fondy mají hodně velkou palebnou sílu. Pokud kupují dluhopisy slabších ekonomik, může to být jen pozitivní zpráva.“

Svou činnost na trhu kromě Norska výrazně posílila v posledních dnech i Evropská centrální banka. Podle Irish Independent intervenovala v Irsku, aby udržela výnosy dluhopisů co nejníže, a Irové tak nemuseli platit za financování státního dluhu výrazně více než dosud. „Snaží se lidem připomenout, že trh zdaleka neopustili,“ uvedl Marc Ostwald z londýnské společnosti Monument Securities.

Odborníci však tvrdí, že ECB zasáhla i ve prospěch Portugalska či Řecka. Spolu s Norskem se jí ovšem skutečně podařilo výnosy dluhopisů o něco srazit. Výnos desetiletých dluhopisů Řecka klesl o 14 bazických bodů na 11,54 procenta, irských o 11 bazických bodů na 5,78 procenta a portugalských o šest bazických bodů na 5,65 procenta.