Telefónica O2 podlehla tlaku, změní svoje anonymní akcie na cenné papíry na jméno

Praha - Telefónica O2 mění svou formu působení na akciovém trhu. Držitelé akcií společnosti dnes rozhodli o změně cenných papírů z akcií na majitele na akcie na jméno. Důvodem pro změnu bylo přijetí novely zákona o veřejných zakázkách. Změna formy akcií nemá mít žádný dopad na práva akcionářů. Na valné hromadě se sešlo akcionáři reprezentující 87 procent akcií. Zhruba 70 procent firmy vlastní španělská Telefónica.

Všechny firmy, které se chtějí po 15. září zúčastnit veřejných tendrů a dosud se prezentují prostřednictvím akcií na majitele, musí změnit formu svých akcií. Novelu zákona, která měla zavést větší průhlednost zakázek, přijali poslanci letos na jaře. Na začátku září se někteří členové obměněné sněmovny pokusili novelu změnit, ČSSD a KSČM ale zablokovaly projednání změny ve zkráceném řízení.

Současně akcionáři odsouhlasili uzavření smlouvy o vkladu časti podniku do 100procentně vlastněné dceřiné společnosti. Smlouva má být uzavřena mezi společností Telefónikou O2 jako vkladatelem a nově zakládanou společností s pracovním názvem Informační linky. Předmětem smlouvy je vklad organizační jednotky Informační a asistenční služby a katalog firem do základního kapitálu nově zakládané společnosti.