MPO chce získat větší kontrolu nad rozvojem solárních elektráren

Praha - Prudký rozvoj solárních elektráren v Česku by měla omezit novela zákona. Podle novely, která vzniká, bude mít ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) pravomoc rozhodovat o vzniku každé nové elektrárny v Česku. Jak vyplývá z návrhu zákona ministerští úředníci získají velký vliv na budoucí směřování české energetiky. Podle posledních údajů jen za srpen vyrostlo v Česku přes 500 nových solárních elektráren. Energii z nich stát dotuje, což v příštím roce výrazně zdraží elektřinu. Informují o tom dnešní Lidové noviny.

„Na udělení autorizace není právní nárok ani po splnění požadavků uvedených v zákoně,“ stojí v návrhu novely energetického zákona. Bez ministerské autorizace nebude investor moci následně získat územní rozhodnutí ani stavební povolení. Aby získal pro svůj záměr souhlas ministerstva, musí dávat pozor na to, aby byl jeho záměr v souladu se státní energetickou koncepcí a v případě obnovitelných zdrojů také s národním akčním plánem, uvedl deník.

Podle listu se MPO netají tím, že jeho návrh má za cíl omezit živelnou výstavbu fotovoltaických a větrných elektráren, které mají vedle dopadu do cen elektřiny negativní vliv také na stabilitu elektrizační soustavy.

„Takové autorizace jsou nastaveny jako nástroj pro realizaci platné koncepce. Dnes si de facto může kdokoliv postavit cokoliv bez ohledu na bezpečnost distribuční soustavy či energetickou bezpečnost z hlediska zvyšování dovozní závislosti,“ řekl deníku mluvčí MPO Pavel Vlček.

Vydáno pod