Antimonopolní úřad odhalil a rekordně pokutoval kartel výrobců obrazovek

Brno - Antimonopolní úřad odhalil kartel výrobců obrazovek, kterým celkově uložil pokutu ve výši 51,8 milionu korun. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se původně zaměřil na osm firem - Samsung, Chunghwa Picture, Philips, Technicolor, Panasonic, MT Picture Display, Toshiba a LG Electronics, pokutu jich nakonec dostalo pět. O existenci kartelu poskytla úřadu informace společnost Samsung, vyvázla tak zcela bez pokuty. Platit nebude ani Philips a LG Electronics. Jejich prohřešek je už promlčený.

Jedná se přitom o letos nejvyšší sankce uložené antimonopolním úřadem. Rozhodnutí je zatím nepravomocné, firmy se mohou odvolat k předsedovi ÚOHS Petru Rafajovi.

Výrobci Samsung SDI Co., Ltd., Chunghwa Picture Tubes, Ltd., Koninklijke Philips Electronics N.V., Technicolor S.A., Panasonic Corporation, MT Picture Display Co., Ltd., Toshiba Corporation a LG Electronics, Inc. plnily kartelovou dohodu na trhu barevných obrazovek (CPT) pro televizory v letech 1998-2004. Firmy se na kartelu podílely různou dobu, což úřad zohlednil při stanovení pokuty.

Předseda ÚOHS Petr Rafaj

„Nebyli jsme schopni prokázat, že by kartel vznikl přímo v České republice.“

Světový kartel měl podle Rafaje dopad i na české firmy. Musely totiž nakupovat obrazovky za ceny ovlivněné kartelovou dohodou. Případ v současné době prošetřuje více národních soutěžních úřadů spolu s Evropskou komisí.

K bilaterálním i multilaterálním jednáním se výrobci obrazovek scházeli po řadu let. Jednání a kontakty mezi nimi započaly už před rokem 1998 a pokračovaly do roku 2006. Schůzky se konaly v řadě asijských i evropských zemí. Před rokem 1998 se uskutečňovala spíše neformální setkání. Následně se výrobci obrazovek začali setkávat více organizovaně a systematicky.

Společnosti si vzájemně stanovovaly cílové a minimální ceny

Firmy jednaly zejména o cenách a vyměňovaly si citlivé obchodní informace. Jednání o cenách spočívalo ve stanovování cílových a minimálních cen, cenového rozmezí a cenových pravidel či udržování dohodnutých cen. Dodržování dohodnutých cen účastníci řízení následně kontrolovali.

Antimonopolní úřad se na kartel zaměřil na základě žádostí o aplikaci tzv. leniency programu. Umožňuje, aby firmě, která nahlásí antimonopolnímu úřadu existenci kartelové dohody a dodá dostatečné důkazy, byla odpuštěna sankce či její část. Z tohoto důvodu byla zcela prominuta pokuta společnosti Samsung a o 50 procent byla snížena sankce pro společnost Chungwa. U Philipsu a LG Electronics nemohla být sankce uložena, neboť už uplynula zákonná lhůta pro její uložení. Firmy neplnily zakázanou dohodu po 1. červenci 2001, od tohoto data platí nový zákon o ochraně hospodářské soutěže.

Nejvyšší část pokuty má platit Technicolor - 13,858 milionu korun. Další sankce pro jednotlivé firmy jsou následující: Toshiba Corporation 11,726 milionu korun, Panasonic Corporation 10,373 milionu korun, MT Picture Display 9,43 milionu korun, Chunghwa Picture Tubes 6,4 milionu korun.

  • Samsung autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/180/17945.jpg
  • Úřad pro ochranu hospodářské soutěže autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/795/79432.jpg