Klaus: Sláva českého skla se už nevrátí

Světlá nad Sázavou - Sláva českého skla se už podle prezidenta Václava Klause nevrátí kvůli velké zahraniční konkurenci, ale je potřeba toto výrobní odvětví v Česku udržet. Prezident to řekl při dnešní návštěvě světelských skláren Crystalite Bohemia – nástupce zkrachovalých skláren Sklo Bohemia ze skupiny Bohemia Crystalex Trading. V době krachu pracovalo v podniku přes 1 200 lidí, do obnovené výroby se zatím vrátilo asi 380 sklářů. Podle Klause by novému vedení firmy pomohlo zpřísnění zákonů.

Podnikání světelských skláren komplikuje žaloba neúspěšného uchazeče o jejich koupi – společnost Crystal Bohemian Company. Současný majitel podniku Lubor Červa proto zatím zastavil přípravy na stavbu čtvrté sklářské pece. Červa uvedl, že pociťuje také rostoucí tlak odborů na růst mezd a poskytování různých zaměstnaneckých výhod. Ve firmě sice odbory založeny nebyly, ale vztahuje se na ni vyšší kolektivní smlouva.

„Já myslím, že naše legislativa je zbytečně měkká a příliš velkorysá,“ komentoval to Klaus. Dodal, že z diskuse vyplynulo, že vyšší kolektivní smlouvy, pod něž podnik spadá, mohou sklárnu tohoto typu zahubit. Podle něj to je krátkozraká politika. „To je podřezávání své vlastní větve,“ zdůraznil prezident.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Zakázek je sice dost, proslulost českého skla ale ta tam

I když musí obnovené sklárny čelit řadě problémů, zakázek je dost. Sklárny vyrábějí hlavně na export. Sklo ze Světlé se vyváží zhruba do 40 zemí, například do Ruska, zemí jižní Ameriky, Egypta či Libanonu. „Zakázek máme skutečně hodně, některé výrobky máme vyprodány až do poloviny roku 2011,“ uvedl Červa.

K někdejší proslulosti se však podle Klause už české sklářství vrátit nemůže. „Bývalou slávu mělo, když to na světě vyrábělo pět zemí a teď jich to vyrábí sto,“ vysvětlil.

Livia Klausová: Stroje vytlačují zlaté české ruce

Manželka prezidenta Livia se na situaci ve sklárnách dívá nostalgicky. „Protože si člověk uvědomuje, že ta první etapa bývalé sklárny a toho ručního podílu na skle, to, co české ruce uměly, to se už nevrátí,“ uvedla. Připomněla tím, že se obnovení provozu ve Světlé netýkalo ruční produkce. Podle Klausové teď ale firma musí bojovat moderními způsoby, což je strojová výroba.

Červa koupil světelské sklárny loni v červnu za 160 milionů korun a na podzim v nich obnovil výrobu. Nyní začíná fungovat třetí sklářská pec. Byla spuštěna před 14 dny a zatím je ve zkušebním provozu. Výrobky určené na prodej začne produkovat během několika dnů. Práci díky tomu získalo 50 lidí.