Kraje přestanou přidělovat nové unijní dotace

Praha - Projekty za stovky milionů korun podporované Evropskou unií jsou v ohrožení. Shodují se na tom hejtmani, kteří nešetří kritikou na adresu současné vlády. Ta totiž rozhodla, že stát od příštího roku nebude spolufinancovat projekty z Regionálního operačního programu, na které doposud přispíval 7,5 procenta z jejich celkové hodnoty. Kabinet své rozhodnutí zdůvodnil nutností úspor, které po České republice žádá mimo jiné i Evropská unie. Hejtmani v reakci na to dnes rozhodli, že kraje přestanou uzavírat nové smlouvy na podporu i vyhlašovat nové výzvy.

Žadatelé o dotace už brzy do schránek dostanou krajský dopis. Pokud vláda nezmění názor, proplácení z evropských fondů se může zkomplikovat nebo dokonce úplně zastavit. „Nebudeme v této chvíli podepisovat žádné další smlouvy a nebudeme také v této chvíli také vypisovat žádné další výzvy,“ informoval Českou televizi hejtman Pardubického kraje Radko Martínek (ČSSD). Rozhodnutí vlády považuje za precedens, ke kterému nemělo dojít.

Hejtmanům vadí, že změna pravidel má mít zpětnou platnost. Stát tak v příštím roce nepřispěje i na projekty, na které už byly peníze přislíbeny. „Domníváme se, že dohody a smlouvy se mají dodržovat a ne v půlce měnit pravidla tak, jak to hodlá udělat vláda,“ uvedl dnes v prohlášení liberecký hejtman Stanislav Eichler. Vláda podle něj svým rozhodnutím zastavuje v době krize podnikatelům přísun peněz. „I kdyby si podnikatelé chtěli tuto část doplatit, tak nemohou, protože spoluúčast státu je pevně danou podmínkou,“ uvedl. Města a obce by zase musely svoji účast zdvojnásobit. „Což je podle našeho názoru u velkých projektů likvidační,“ dodal. U projektů, na které už byly dotace přislíbeny, ale potřebné peníze poskytnou.

Michal Klokočník o přiškrcených dotacích (zdroj: ČT24)

Musíme šetřit, brání se stát

„Je to z důvodu vysokých nároků na rozpočet, kdy vlastně tato věc byla dohodnuta v době, kdy česká ekonomika vypadala úplně jinak,“ zdůvodnil zastavení státní podpory mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jan Štoll.

Hejtmani chtějí s vládou ještě jednat, naděje, že se podaří její rozhodnutí zvrátit, je ale velmi malá. Návrh státního rozpočtu má vláda sněmovně předložit do konce září. Minulý týden Kalouskův plán počítající s deficitem 135 miliard korun neschválila, úspory chce totiž ještě prodiskutovat se zaměstnavateli i odbory. Ministři by pak o úsporném rozpočtu měli definitivně rozhodnout 22. září. Pokud se v něm nenajdou peníze na dofinancování projektů podporovaných z EU, pocítí to podle hejtmanů celé spektrum oblastí. Peníze budou chybět v cestovním ruchu, ale také třeba na opravy silnic 2. a 3. tříd.