OPEC oslavil padesátiny, svou moc za půlstoletí neztratil

Vídeň - Přesně před padesáti lety položily v Bagdádu Saudská Arábie, Írán, Irák, Kuvajt a Venezuela základ organizaci OPEC, která momentálně sdružuje 12 zemí exportujících ropu. Organizace koordinuje ekonomickou politiku členských států – zejména v oblasti vyjednávání o objemu těžby a ceně ropy. Síla organizace OPEC se projevila po válce mezi arabskými státy a Izraelem, kdy úmyslně zvedl ceny černého zlata a málem položil americký trh s palivy.

OPEC, který svou silou má tu možnost ovlivňovat ceny ropy na světových trzích, má i moc určovat, kolik černého zlata se vytěží. Organizace své pravomoci názorně ukázala po Jomkimpurské válce, ve které sice Izrael porazil koalici arabských států, díky pomstě OPECu ale na západě málem zkolaboval ropný trh.

Petr Čermák, analytik Colosseum

„Kartel bude hrát i do budoucna stále větší roli.“

Kartel totiž na podzim roku 1973 úmyslně dramaticky snížil těžbu ropy a zároveň vyhlásil embargo na její vývoz do zemí, které ve válce stály za Izraelem. V historii největší ropný šok, který následoval, tehdy čtyřnásobně zvýšil ceny suroviny. Amerika pak málem musela zavést přídělové poukázky na tankování paliva.

O hlavní část svého vlivu však OPEC přišel v osmdesátých letech. Amerika, Mexiko, ale například i Británie našly nová ložiska. I přes to ale kartel dodneška dokáže burzám pořádně zamotat hlavu.

OPEC - Organizace zemí vyvážejících ropu - sdružuje 12 zemí exportujících ropu - Venezuelu, Saúdskou Arábii, Irák, Írán, Kuvajt, Alžírsko, Angolu, Ekvádor, Katar, Libyi, Nigérii a Spojené arabské emiráty. Členské země organizace v současnosti kontrolují 75 procent veškerých světových ropných zásob.