Bič na nepoctivé taxikáře - virtuální taxametr

Praha - Pražské taxikáře by mohl kontrolovat virtuální taxametr, jak píší Hospodářské noviny. Cestující by měli mít v budoucnu možnost přes mobilní telefon sledovat, jestli se jejich údaje liší od těch na počítadle v autě. S nápadem přišla česká firma ET Netera, která je nabídla magistrátu za 1,7 milionu korun. Pro veřejnost by měla být aplikace, která využívá spojení telefonu s navigací GPS, ke stažení zdarma.

Náměstkovi primátora Rudolfu Blažkovi se sice nápad líbí, zatím však neuvedl, kdy a zda magistrát smlouvy s firmou podepíše. Předseda Odborového sdružení taxi Pavel Jelínek doplnil, že se novince nebrání. Podobná služba dosud nikde v Evropě nefunguje. Také nikde v Evropě nemají taxikáři tak špatnou pověst.

Jiří Štěpán, výrobní a technologický ředitel ET Netera

„Chtěli jsme dát lidem zadarmo do ruky nástroj, podle nějž se dá poznat, zda je taxikář nešidí. Sami máme špatné zkušenosti, když se nás zahraniční klienti ptají, zda je v pořádku platit za cestu z letiště do Dejvic 2000 korun.“

Aplikace je založena na spojení telefonu s navigací GPS. Virtuální taxametr budou moci používat lidé, kteří mají iPhone, iPad nebo iPod, případně majitelé takzvaných „chytrých“ telefonů se systémy Android nebo Symbian. Uživatelé zadají do telefonu sazby za jízdu a taxametr jim pomocí satelitní navigace bude počítat, kolik mají řidiči zaplatit. Díky aplikaci bude také možné vůz nepoctivého taxikáře vyfotit a poslat rovnou na e-mail úředníkům magistrátu nebo dokonce přivolat policii.

V případě, že se Praha k plánu připojí, bude možné software stáhnout na jeho stránkách. „Když Praha naši nabídku nevyslyší, jsme připraveni jít do projektu sami,“ uvedl výrobní a technologický ředitel ET Netera Jiří Štěpán.

Zejména v posledních letech jsou pražské taxíky postrachem pro turisty. V Anglii vznikla dokonce speciální stránka s radami, jak se v Praze vyhnout okradení. Rady pro turisty má obsahovat i virtuální taxametr. Současně má zahrnovat i orientační ceny nejběžnějších tras.