Raketový vzestup exekucí se po letech zastavuje

Praha - Dramatický nárůst počtu v Česku nařízených exekucí, ke kterému docházelo od začátku letopočtu se třemi nulami, se v letošním roce poprvé zastavuje. Pozitivní trend dokládají údaje za první pololetí, kdy bylo podle statistiky Exekutorské komory nařízeno přes 304 tisíc exekucí. Podle viceprezidenta komory Jiřího Proška bude ve druhém pololetí meziroční úbytek exekucí pokračovat a jejich počet koncem roku určitě nedosáhne čísla 718 tisíc, ke kterému se vyšplhal loni.

Důvody poklesu vidí Prošek zejména v tom, že v souvislosti s ekonomickou krizí si firmy více kontrolují bonitu svého dlužníka či odběratele a kvůli druhotné platební neschopnosti častěji požadují platby v hotovosti či zálohy. V důsledku krize se také podstatně snížil počet uzavřených obchodů, takže klesl i počet nezaplacených dluhů, tedy i počet dluhů v exekuci. Dalším faktorem je to, že kvůli popularizaci exekucí a jejich důsledků se i sami dlužníci více zajímají o své dluhy a dříve se je snaží vyřešit, aby celá věc do exekuce nedospěla.

viceprezident Exekutorské komory Jiří Prošek

„Dá se očekávat, že tento pokles bude pokračovat i v dalších letech, neboť údaje za letošní rok jsou stále ještě ovlivněny balíkem jednorázových exekucí jednoho velkého věřitele, který vymáhá pohledávky nahromaděné za 12 let. Nicméně ty příští rok již statistiku nebudou ovlivňovat.“

Až 30procentní nárůst soudních exekucí byl však v roce 2009 zkreslen balíkem 200 tisíc exekucí od jednoho podniku, který tím řešil své pohledávky vzniklé od roku 1998. Očištěný počet exekucí činil v roce 2009 asi 600 tisíc, což znamenalo meziroční nárůst o osm procent.

Balík obsahoval pohledávky Dopravního podniku hlavního města Prahy a naprostou většinu z nich vymáhá exekutorský úřad Juraje Podkonického, někdejšího šéfa tuzemské exekutorské komory. V roce 2010 mělo být podle Proška nařízeno ještě asi 150 tisíc exekucí pro staré pohledávky stejného věřitele, které bude mít vliv na statistiku letošního roku.

V roce 2008 bylo v tuzemsku nařízeno 554 tisíc exekucí, o rok dříve 428 tisíc. V průměru prochází exekucí zhruba čtyři až pět procent obyvatel Česka. Dlužníky jsou podle komory nejčastěji lidé ve věku od 20 do 35 let a důchodci, často lidé se základním vzděláním a nižším sociálním postavením. Za zhruba třetinou nařízených exekucí stojí drobné dluhy v řádu několika stokorun, jako jsou třeba pokuty dopravnímu podniku nebo městským policistům, penále zdravotním pojišťovnám nebo poplatky obcím za svoz odpadků.