V4: Slovenské odmítnutí pomoci Řecku bylo projevem zodpovědnosti

Praha - Slovensko se nedopustilo nesolidárnosti, když se odmítlo podílet na pomoci eurozóny a Mezinárodního měnového fondu (MMF) pro zadlužené Řecko, shodly se parlamentní výbory zemí visegrádské čtyřky, která sdružuje Českou republiku, Slovensko, Polsko a Maďarsko. Slovenské odmítnutí bylo podle nich spíše projevem zodpovědnosti. Ze strany Evropské unie naopak čelí Slovensko kvůli svému „ne“ výrazné kritice. Šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet dokonce prohlásil, že kdyby jeho instituce tušila, jak se nejmladší člen eurozóny zachová, nikdy by jeho přijetí do měnové unie neschválila.

Slovensko se na celkové finanční pomoci Řecku, která může dosáhnout až 110 miliard eur (zhruba 2,73 bilionu korun), mělo podílet 800 miliony eur (asi 20 miliardami Kč). Peníze potřebné na poskytnutí pomoci by si zřejmě muselo půjčit.

„V našem usnesení se objevilo, že je svrchovaným usnesením Slovenska, aby na bilaterální úrovni rozhodovalo o svých financí. V diskuzi vyjádřili kolegové názor, že u Slovenska to nebyl projev nesolidárnosti, ale zodpovědnosti, protože Řecko, které je v lepší finanční situaci, na začátku neposkytlo pravdivé údaje, a potom si žilo dlouhodobě nad poměry, což se solidaritou nemá pochopitelně nic společného,“ prohlásil po dnešním jednání předseda senátního výboru pro evropské záležitosti Luděk Sefzig (ODS). Doplnil, že svrchované usnesení členského státu EU je třeba respektovat.