Vláda projedná rozpočet fondu bydlení a solární panely

Praha – Ministři kabinetu premiéra Petra Nečase se dnes scházejí k pravidelné schůzi. Na programu mají hned několik témat. Probírat by měli například omezení podpory pro solární elektrárny, které leží na volných plochách, odstranění škod po povodních na vodohospodářském majetku nebo jménech nových členů vědecké rady Grantové agentury České republiky. Šéf ministerstva pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV) rovněž členům vlády představí rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení na příští rok.

Jankovský plánuje na rezortu provést procesní audit, který by měl být hotový do konce září. “Procesní audit by měl vést k tomu, že úřad by měl být od 1. října štíhlejší, měl by se snížit počet ředitelů a odborů,“ prohlásil minulý týden Jankovský s tím, že v souvislosti s auditem dojde také ke snížení počtu běžných úředníků.

Ministerstvo bude muset příští rok hospodařit se zhruba o 106 milionů lehčím rozpočtem než letos. Vyplývá to z návrhu nového rozpočtu. Zatím není jasné, jak se úspory projeví na provozu Státního fondu rozvoje bydlení. Fond ale nejspíš nebude příští rok uzavírat žádné nové smlouvy v programu Nový panel, který poskytuje úrokové dotace na opravy bytových domů.

Reportáž o solárních panelech (zdroj: ČT24)

Fond by měl naopak podle návrhu ministerstva poskytovat úvěry fyzickým a právnickým osobám na výstavbu, opravy a modernizace bytů a domů, které směřují i do oblastí poničených povodněmi. Plánuje taky poskytování záruk na výstavbu nájemních bytů. V roce 2011 bude fond disponovat pouhou jednou miliardou a 300 miliony korun oproti letošním 3,5 miliardám.

Solární panely pouze na střeše nebo zdech domu

Dalším z bodů dnešního programu bude návrh ministerstva průmyslu a obchodu, které chce ukončit podporu pro solární elektrárny vystavěné na volných plochách. U solární energetiky by se podpora v budoucnosti měla vztahovat pouze na elektřinu vyrobenou prostřednictvím panelů na střechách nebo obvodových zdech budov. Navrhované omezení se týká solárních zdrojů, které budou připojeny do sítě od příštího roku. ,

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka navrhovaná úprava zmírní navyšování ceny elektřiny pro spotřebitele kvůli „neefektivní a nežádoucí“ podpoře. Vysoká podpora, její garantovaná délka a právo přednostního připojení totiž podle MPO způsobily velký zájem investorů o výstavbu solárních elektráren.

O dopady podpory na ceny elektřiny pro spotřebitele se odborníci přou. Zatímco ekologické organizace odhadují zdražení kvůli solárním zdrojům v příštím roce na maximálně pět procent, podle energetické společnosti ČEZ to bude o desítky procent.

Kamil Jankovský
Zdroj: ČT24
Vydáno pod