Firmy s anonymními akciemi se už nemohou ucházet o tendry

Praha - Akciové společnosti s akciemi na majitele se ode dneška nemohou ucházet o veřejné zakázky. Začíná platit novela zákona o veřejných zakázkách, která těmto firmám vstup do veřejných tendrů znemožňuje. Opatření ale bude zřejmě platit jen po omezenou dobu, ve sněmovně je již jiný návrh, který počítá se zrušením tohoto omezení. Řada tuzemských firem už kvůli nové legislativě akcie do formy znějící na majitele ale převedla.

Novela zavádí povinnost firem předkládat seznam svých společníků. Akciové společnosti budou muset mít akcie na jméno a povinně předkládat aktuální seznam akcionářů. Opatření mělo původně přinést průhlednější zadávání zakázek, zavedlo však překážku pro akciové společnosti s anonymními akciemi na majitele, respektive doručitele.

Velké firmy nesouhlasí, akcie už ale radši změnily

Vyvolalo to nesouhlas velkých firem, šlo například o ČEZ nebo Komerční banku. Některé již ale začaly měnit své akcie do formy znějící na majitele. Minulý pátek odsouhlasili přeměnu akcionáři Telefóniky O2, již dříve k tomu přistoupily například firmy ČD - Telematika nebo Omnipol. „Považujeme tu v současnosti platnou úpravu za chybnou a věříme, že bude napravena,“ uvedl mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

Nová úprava trnem v oku také právníkům

„Současná novela přináší vlastně jen samé komplikace. Myslím, že je nutné opustit tyto tahanice, které teď probíhají, a reálně se zamyslet nad opatřeními, které v maximální možné míře rozkryjí vlastnickou strukturu a budou mít skutečný protikorupční efekt,“ zdůraznil advokát Jan Spáčil.

Minulé úterý se ve sněmovně sice projednávala jiná novela, která měla omezení ze zákona vypustit, ale ČSSD spolu s KSČM zablokovala její zrychlené projednávání. Další návrh má za sebou nyní první čtení. Poté, co předlohu případně schválí sněmovna, ji čeká ještě jednání v Senátu a poté ji bude posuzovat prezident.

„My jsme ochotni diskutovat o změnách tohoto zákona. Musí být ale zachován princip, který říká, že společnosti, které se o zakázky uchází, musí mít známé majitele. Návrh Věcí veřejných, který tady je, jde přesně opačným směrem,“ zdůraznil poslanec Jeroným Tejc.

Nová pravidla platí také na pražském magistrátu

Současně začínají na pražském magistrátu ode dneška platit nová pravidla pro zadávání veřejných zakázek. Jejich cílem je omezit korupci na úřadě. Pravidla v polovině srpna přijali radní hlavního města. Z výběrových řízení jsou například nově vyřazeny firmy s akciemi na doručitele. Ředitelé odboru mohou také nově podepisovat zakázky pouze do šesti milionů korun, o vyšších zadávacích řízeních bude rozhodovat rada. Dosavadní limit byl 20 milionů korun.

Pražský magistrát je dlouhodobě kritizován za neprůhledné vypisování veřejných zakázek. Například v souvislosti s projektem karty Opencard poukázaly audity na účelové rozdělování zakázek, jejich schvalování se pak řídilo jinými pravidly. Auditorům se také nelíbily špatně uzavřené smlouvy.

Pražský magistrát
Zdroj: ČT24
Vydáno pod