Evropská komise navrhla přísnou regulaci spekulativních obchodů

Brusel - Konec roku 2012 bude pro obchodníky nejspíše znamenat povinné hlášení obchodů s cennými papíry, které se uskuteční mimo standardní finanční trhy (takzvané Over-the-Counter deriváty), jak vyplývá z dnešního návrhu Evropské komise. Cílem nové unijní regulace je omezení spekulativních obchodů, které měly podle řady politiků a ekonomů zásadní podíl na vzniku finanční a hospodářské krize.

K prodeji cenných papírů, které chce Brusel regulovat, nedochází na klasických burzách. Jde o kontrakty, které mezi sebou uzavírají dvě strany, například banky a průmysloví výrobci. Může jít o cenné papíry, které se týkají například výše úrokových sazeb, aktiv, měnových kurzů či cen komodit.

Michel Barnier, eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti

„Žádný finanční trh si nemůže dovolit zůstat na území divokého západu. OTC deriváty mají obrovský dopad na reálnou ekonomiku, od výše hypoték po výši cen potravin.“

Telefonát Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Kontrakty tohoto typu zahrnují zhruba 90 procent všech finančních derivátů, které se ve světě ročně zobchodují. V prosinci roku 2009 objem takových obchodů představoval 435 až 615 bilionů dolarů, tedy 8,7 až 12,3 trilionu korun.

I když dosud nebylo hlášení obchodů s OTC povinné, nově tak budou muset obchodníci učinit ve speciálních datových centrech. K nim budou mít přístup unijní regulátoři, kteří budou moci rozhodnout o jejich osudu. Do kontraktů mezi oběma stranami budou muset navíc vstoupit takzvané CCP (Central Counterparties), což jsou soukromé firmy, které mají ochránit účastníky obchodu před nadměrnými riziky.

Podle komise pomůže účast CCP zabránit situaci, kdy krach jedné ze stran celého obchodu povede ke krachu druhé strany. OTC deriváty například sehrály velkou roli v problémech americké banky Bear Sterns, která se dostala na pokraj bankrotu v roce 2008. Neprůhledné obchody nakonec přivedly k úplnému pádu americkou investiční banku Lehman Brothers v září 2008. Tento okamžik je přitom považován za začátek největší finanční a hospodářské krize od 30. let minulého století.

Regulace finančního trhu
Zdroj: ČT24