Stavebníci dali státu na silnice až 14procentní slevy

Praha - Stavební firmy nabídly státu na zhruba stovce rozestavěných úsecích silnic a dálnic slevy v rozmezí nula až 14 procent. U některých staveb přitom hrozilo, že se náklady státu kvůli špatným projektům ještě zvýší, i nulovou slevu proto lze považovat za úspěch. Zdůraznil to nový šéf Ředitelství silnic a dálnic Jiří Švorc.

„Ne všechny smlouvy z mého pohledu byly zadány na základě kvalitně zpracovaných projektů, což je chyba nejen na naší straně, ale i na straně projektanta. Ukazuje se, že někde fyzicky prostor na úsporu není a jednání jsou naopak v rovině nenavýšení rozpočtových nákladů,“ řekl Švorc. Podle něj to platí hlavně pro stavby v těžkých geologických podmínkách, kde stavebníci často narážejí na problémy.

Slevy prý nebylo možné najít ani u staveb těsně před dokončením, což je případ silnice R4 u Písku nebo jihozápadní části pražského okruhu. Její příprava se protáhla na 17 let a investice do samotné výstavby činila 18 miliard korun. „Faktury bude nutné po kontrole jejich oprávněnosti uhradit, zároveň tam ale probíhá audit ministerstva dopravy a Nejvyššího kontrolního úřadu,“ upřesnil ředitel.

Smluvní dodatky se stavebními firmami chce mít ředitelství hotové do konce tohoto týdne. Kromě slev se v nich upraví i rozvolnění splátkového kalendáře. „Po čtyřech týdnech jednání jsme si s partnery potvrdili, že je i v jejich zájmu ty úspory hledat, protože peníze, které ušetříme, nám dávají možnost pokračovat na dalších stavbách,“ uvedl Švorc.

Meziresortní expertní skupina také chystá důslednou fyzickou kontrolu přebíraných staveb a při nekvalitní práci hodlá uplatňovat smluvní sankce. Stavby by podle Švorce měly zlevnit i tím, že rozpočet bude oproti minulým létům nižší, což zvýší konkurenci na straně firem.

Výstavba Pražského okruhu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod