Počasí bramborám nepřálo, podraží

Jihlava – Na Vysočině, která je typickou bramborářskou oblastí a každoročně se na ní vypěstuje třetina českých brambor, začala sklizeň. Oproti jiným rokům má však čtrnáctidenní zpoždění. Brambory nedozrály vinou špatného počasí, sklizeň proto letos bude slabší, což se projeví i na ceně brambor. Zvýší ji i vysoká poptávka ze zahraničí. Už teď se kilo brambor od zemědělců vykupuje za trojnásobek toho, co loni.

Někde už kombajny na pole vyjely, jinde ještě vyčkávají. Brambory totiž mnohdy nejsou zralé. „Řada porostů má ještě zelenou nať, hlízy nejsou vyzrálé,“ upozornil předseda Ústředního bramborářského svazu Josef Králíček.

Na zpoždění i kvalitě sklizně se podepsaly především rozmary počasí. „Úroda je nižší než v loňském a předloňském roce, to červnové sucho to ovlivnilo, hlízy jsou drobnější,“ postěžoval si Milan Vaněček ze zemědělského družstva Kojčice na Pelhřimovsku.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Ke všemu ještě letos zemědělci osázeli bramborami méně polí než loni. „Plocha klesla o 6 procent,“ upřesnil Karlíček. A stejně se zachovali i farmáři ve zbytku Evropy s výjimkou Belgie. V porovnání s předchozími roky je navíc silnější poptávka ze zahraničí – hlavně z Ruska a Polska, kde se letos neurodilo. Všechny tyto faktory ženou ceny brambor vzhůru.

Už teď dostávají zemědělci za kilo až třikrát tolik co loni. „Zatím se cena pohybuje okolo 5 až 5,50 za kilo,“ uvedl Vaneček. Loni za ně přitom zemědělci dostávali sotva dvě koruny. V obchodech pak spotřebitelé za kilo brambor zaplatí kolem 17 korun. Levněji je mohou pořídit u soukromníka, kde stejné množství vyjde zhruba na pětikorunu.

Brambory
Zdroj: ČT24
Vydáno pod