Kalousek: S penzijní reformou přijde pravděpodobně i vyšší DPH

Praha - Příští rok musíme ušetřit téměř 60 miliard korun, vzkazuje ministr financí Miroslav Kalousek. Státní rozpočet musí vláda odevzdat sněmovně do konce měsíce. Teprve potom bude definitivně jasné, jak velké utahování opasků Čechy čeká. Celkový schodek by měl být 135 miliard korun. Kvůli sníženým výdajům půjde méně peněz na platy či stavební spoření. Dojde rovněž k reformě způsobu odměňování – ku prospěchu více pracujících. Snižování platů ve zdravotnictví je ale podle Kalouska strašení. Naopak reálné je v souvislosti s plánovanou penzijní reformou zvyšování DPH.

„V životě jsem žil i za velmi malý plat. Myslím si, že žiji v docela normální realitě,“ řekl Kalousek k výši svého platu. Kdyby pracoval v privátní sféře, vydělával by zřejmě ještě více. V Česku se chystá snížení objemu mezd a reforma způsobu odměňování. Ta bude podle Kalouska v zájmu pracujících zaměstnanců vůči těm méně pracujícím. „Nikomu se nebudou snižovat platy o 40 procent,“ prohlásil ministr. Pedagogičtí pracovníci naopak dostanou přidáno. „Mají přitom nejnižší úvazek v celé Evropské unii,“ dodal Kalousek.

Kalousek k reformě způsobu odměňování:

„V rámci vyšší efektivity musejí odejít ti chovní a zůstanou ti tažní, kteří dostanou lépe zaplaceno.“

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)


Odboráři ale brojí. Pokud ve zdravotnictví chybí deset miliard, musí se to někde projevit. „Jen čtvrtina zdravotnického personálu pracuje v zařízeních, kde funguje tarifní odměňování. Ostatní mají svůj plat a odměny bez jakýchkoliv tarifů,“ podotkl Kalousek. Sám by tarify ve zdravotnictví zrušil.

Kalousek o financování zdravotnictví:

„Bez vyšší spoluúčasti pacientů peníze chybět budou. Chceme-li udržet kvalitu péče a důstojné odměny pro personál, musíme být zodpovědní.“


Povinností ministra financí je podle Kalouska hlavně dát do pořádku veřejné rozpočty, ne zaměřování se na několik let staré medializované kauzy. „Naší povinností je, aby se tyto případy neopakovaly,“ řekl ministr. Změny čekají i daňový systém. V zájmu zjednodušení daňové soustavy se chystá sjednocení základu pro všechny přímé odvody. „Nesmí to ale znamenat zvýšení daňové zátěže pro živnostníky,“ konstatoval Kalousek.

Očekává se rovněž zvyšování DPH. „Je to reálné v souvislosti s penzijní reformou,“ podotkl ministr. Pokud vláda reformu prosadí, po určitou dobu to ponese transformační náklady – a tedy i vyšší DPH.

Vydáno pod