Ministerstvo pro místní rozvoj chce hledat peníze na opravy paneláků

Praha - Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský nevzdává boj o peníze na dotace pro opravy panelových domů. Od poslanců chce získat souhlas pro získání dodatečných peněz pro dotační program Nový panel. S jeho pokračováním vláda pro příští rok nepočítá a bytovým družstvům tak hrozí, že se při zateplování a rekonstrukci paneláků budou muset obejít bez státního příspěvku.

Ve středu schválila vláda rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2011 ve výši 1,3 miliardy. Letos přitom fond hospodařil s 3,5miliardovým rozpočtem. Vzhledem k nedostatku financí vláda rozhodla, že fond už nebude uzavírat žádné nové smlouvy v programu Nový panel. To se ale ministerstvu pro místní rozvoj nelíbí. „Při projednávání státního rozpočtu ve sněmovně budu prosazovat nalezení prostředků pro program Nový panel tak, aby mohl fungovat i v příštím roce,“ nechal se dnes slyšet šéf rezortu Kamil Jankovský.

Za posledních šest let se díky úrokovým dotacím z programu podařilo opravit na 300 tisíc bytů v celkovém objemu za více než 50 miliard korun. Na podpoře bylo vyplaceno okolo 11 miliard korun. V roce 2010 bylo v rámci programu podáno více než 700 žádostí o podporu. V srpnu ale program kvůli nedostatku peněz přijímání nových žádostí zastavil. Na rekonstrukci přitom v Česku podle údajů ministerstva čeká stále ještě 1,3 milionu bytů.

Nad tím, jakou podobu bude mít do budoucna státní podpora bydlení, visí otazník. Premiér Petr Nečas ve středu připustil, že by stát mohl fond rozvoje bydlení v budoucnosti úplně zrušit. „Otázkou je, zda udržet 55 zaměstnanců s rozpočtem 60 milionů korun s tím, že obhospodařují pouze revolvingové účty,“ řekl.

Pro příští rok v něm nicméně zůstanou výhodné úvěry na pořízení bydlení pro mladé a úvěry obcím na opravy a modernizaci bytového fondu. Dotační podporu výstavbě sociálních nájemních bytů bude fond nově poskytovat formou úvěru. Změny se netýkají úvěrů na povodňovou pomoc.

Radnice v Doksech na Českolipsku podá na libereckou firmu Lenoxa trestní oznámení.
Zdroj: ČT24