Nečas se v Bruselu věnoval rozpočtovým pravidlům i místu pro Topolánka

Brusel – Evropská unie zamýšlí zavedení automatických sankcí pro země, které porušují unijní rozpočtová pravidla. Od uvalení sankcí by země mohla „zachránit“ jen shoda takzvané kvalifikované většiny členských států, jak dnes uvedl premiér Petr Nečas po jednání summitu EU v Bruselu. Zároveň však upozornil, že konečný výsledek jednání může být ještě úplně jiný. Nečas V Bruselu také jednal s eurokomisařem pro energetiku Güntherem Oettingerem o kandidatuře bývalého ministerského předsedy Mirka Topolánka na post šéfa energetické agentury při Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

„Spíše se to kloní k automatickému mechanismu sankcí, to znamená ke spouštění určité procedury automaticky. Můj subjektivní dojem je, aby součástí toho sankčního mechanismu nebylo omezení hlasovacích práv, a moje subjektivní analýza je, že ne všechny evropské prostředky budou použity pro možnost finančních sankcí,“ prohlásil český premiér.

Na evropské scéně prosazuje omezení hlasovacích práv jednotlivých členských států především Německo. To nechce, aby se opakovala situace po řecké krizi. Tehdy byli Němci nuceni přispět na záchranu předlužených Řeků vůbec největší částkou z celé evropské sedmadvacítky. Unijní diplomaté se nicméně obávají, že nalezení shody na případné změně smluv EU nebude v budoucnosti možné.

Unii čekají podobně složitá jednání i v případě omezení přílivu peněz z EU, které by mělo postihnout rozpočtové „hříšníky“. Česko a některé další státy prosazují, aby se sankce týkaly prakticky všech evropských peněz, tedy například i dotací pro zemědělce. S tím ovšem nesouhlasí Francie a další státy, kde hraje velkou roli právě zemědělství. Evropská komise by měla předložit nový systém sankcí 29. září. Nejdřív by se mělo jednat o zemích eurozóny a až poté se bude jednat i o postizích pro zbylé členské státy EU včetně České republiky.

Nečas v Bruselu lobboval za Topolánka

Nečas se v Bruselu zaměřil také na budoucnost expremiéra Mirka Topolánka: „Já mohu potvrdit, že poté, co po vzájemné dohodě pan ministr Kocourek 7. září na neformální radě ministrů odpovědných za energetiku oznámil tuto kandidaturu, tak že jedním z mnoha bodů, o kterých jsme dnes jednali s panem komisařem Oettingerem, byl i tento bod.“

Nečas již v minulosti uvedl, že považuje za standardní, aby stát využíval služby svých bývalých premiérů. V současnosti ovšem není jasné, zda Topolánek bude jediným kandidátem evropské sedmadvacítky. „Diskutovali jsme i o možnosti případné procedury, kterým by Evropská unie případně nominovala svého jednotného kandidáta,“ doplnil Nečas.

Pro bývalého českého ministerského předsedu je jediným případným protikandidátem z EU podle Lidových novin nizozemská ministryně hospodářství Marie van der Hovenová. Server Aktuálně.cz ovšem informoval, že pro Topolánka je kandidatura do OECD jen „plánem B“ a ve skutečnosti usiluje o post ve vedení italského energetického gigantu Enel.

EU stvrdila volný obchod s Koreou

Evropská unie dnes na summitu v Bruselu odsouhlasila smlouvu o volném obchodu s Jižní Koreou. Ta by měla pomoci evropským firmám vyvážet své výrobky do této asijské země. Proti dohodě se ale stavějí evropské automobilky, podle kterých kvůli zrušení celních překážek výrazně zlevní dovoz korejských automobilů a jen se tak vyhrotí stávající cenová válka.

Podle českého ministerstva průmyslu a obchodu přijetí smlouvy otevře nová odbytiště například strojírenským podnikům, ale také chemickým firmám a výrobcům spotřebního zboží, zejména bižuterie, skla či porcelánu. Vývoz z České republiky do Koreje by podle odhadů měl vzrůst o 27 procent, dovoz z Korejské republiky do ČR má pak vzrůst o 18,5 procenta.

Optimistické výhledy ministerstva průmyslu a obchodu ovšem nesdílí evropské automobilky. Podle nich by po podpisu smlouvy mohly výrazně zlevnit korejské osobní vozy dovážené do Evropy. Návrh dohody nicméně obsahuje klauzuli, že pokud by vzrostl dovoz těch korejských automobilek, jejichž subdodavateli jsou často výrobci z jiných asijských zemí, zejména Číny, může EU znovu zavést u této skupiny zboží ochranářská opatření.

Pro Evropskou unii znamená schválení smlouvy podle mnoha diplomatů průlom. Jde totiž o smlouvu o volném obchodu „nové generace“ a na jejím základě by unie podobné dohody mohla uzavírat i s dalšími významnými obchodními partnery.

Vydáno pod