Moody's hrozí Maďarsku snížením ratingu, Česku ho může naopak zvýšit

Budapešť – Mezinárodní ratingová agentura Moody's pohrozila Maďarsku před snížením ratingu. Úvěrové hodnocení země by agentura mohla snížit v případě, že maďarská vláda po říjnových komunálních volbách nepředloží věrohodný plán konsolidace veřejných financí. Naopak Česká republika spolu se sousedním Polskem mají podle Moody's šanci dočkat se vyššího ratingu.

„V případě, že vláda nebude schopna předložit důsledný a komplexní plán, který bude řešit fiskální problémy, bude následovat snížení ratingu,“ řekl analytik Moody's Dietmar Horniny na adresu Maďarska. Plán musí být podle něj sestaven tak, aby řešil dluhové zatížení země.

Maďarsko je v hledáčku Moody's už od července, kdy jeho rating dala agentura do režimu pozorování s negativním výhledem. Podle Moody's to bylo hlavně kvůli vyššímu riziku, který vznikl po kolapsu jednání mezi Budapeští a Evropskou unií na jedné straně a Mezinárodním měnovým fondem na straně druhé o čerpání pomoci v celkové výši 20 miliard eur.

Dostane Česko lepší známku?

Zcela opačná situace panuje v očích Moody's v České republice a Polsku. „Pokud se budou dál zlepšovat, mohlo by to znamenat, že je nynější rating mírně podhodnocuje,“ řekl Hornung na prezentaci ve Stockholmu. „My vidíme v Polsku a České republice tlak na zvýšení ratingu,“ dodal.

Moody's hodnotí dlouhodobé závazky České republiky stupněm A1 se stabilním výhledem. Rating Polska agentura stanovila na stupeň A2, rovněž se stabilním výhledem.

Polsko se nicméně potýká s rostoucím zadlužením a jak Moody's, tak další ratingová agentura Fitch Ratings upozornily, že pokud má Polsko rating obhájit, musí prosadit reformy.

Rating je klíčovým vodítkem pro investory. Čím vyšší má země rating, tím je považována za spolehlivějšího dlužníka, a tím výhodnější podmínky si je zpravidla schopna vyjednat, když si půjčuje peníze. Zvýšení ratingu by tak mohlo znamenat, že zemi klesnou náklady na obsluhu dluhu.